Közel 20 ezer hektárnyi földet ad el az állam

2024. július 1. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a legújabb, július 1. és július 12. között lebonyolítandó földárveréseken, amelyeken szántók, rétek és legelők mellett vegyes művelési ágú földrészletekre lehet licitálni – írja a G7.hu.

A hirdetmények alapján 10 hektárt meghaladó földrészleteket adna el az állam. A megvételre kínált földterületek elhelyezkedése és mérete változatos, a rekorder az Ebes településnél 1,529 milliárdért hirdetett 147,6 hektáros szántó. De lehet földterülethez jutni Budapesten belül is. Sok olyan földet is árvereznek, amelyekre élő haszonbérleti szerződés vonatkozik – ezeket csak a lejártuk után vehetik használatba az új tulajdonosok. Ahogy olyanok is vannak, amelyeken az állam nem kizárólagos tulajdonos.

Az Agrárminisztérium kommunikációja szerint a mostani földárveréssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni, a meghirdetett területekre ugyanakkor bárki tehet ajánlatot.

A fenti célok a korábbi állami földeladások során sem feltétlenül valósultak meg, a 2015-16-os földárverésekről szóló, Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár által összeállított jelentések szerint például sok esetben jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, mezőgazdasággal korábban nem foglalkozó vállalkozók szerezték meg a földeket a helyi földművesek elől.

A magyar állam a rendszerváltás óta több százezer hektár földet árverezett el a tulajdonában álló területekből, 2015-16-ban például 248 ezer hektárt hirdetett meg, amelyből akkor 182 ezret sikerült értékesíteni.

Az állam más módon is megválik földektől, például önkormányzatok számára történő, vétel vagy ingyenes tulajdonba adás címén történő juttatással, az egyházaknak ingyenes tulajdonba adással, földcserék vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetése kapcsán történt intézkedésekkel – írja a G7.hu. A 10 hektárnál kisebb területekre pedig az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén is lehet ajánlatot tenni.

A mezőgazdasági terület az ország területének 55 százalékát teszi ki, a szántóföldek nagysága pedig összesen 4,2 millió hektár. Az OTP Termőföld Értéktérképe szerint tavaly átlagosan 2,064 millió forint volt egy hektár, a mostani árveréssel tehát az állam akár 41 milliárd 280 millió forintra is szert tehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!