Kilenc megyében is kétszer annyit költhetünk el lakásvásárlásra, mint hat éve

2024. június 27. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen növekedett 2018 óta az otthonteremtéshez szükséges összeg Magyarországon, kilenc megyében a duplájára nőtt az összeg. Az országos emelkedés 86 százalékos volt, átlagosan 20,6 millió forinttal került többe az ingatlanvásárlás ezután. Vidéken közel a duplájára, 32,7 millió forintra nőtt a házra, lakásra költött átlagos vételár idén, írja a Dunahouse közleménye.

A Dunahouse adatai szerint a használt és új ingatlanokat is nézve hat év alatt több mint 20,6 millió forinttal, 44,7 millióra ugrott az ingatlanra fordított átlagos összeg. Pest megyében az átlag 56,2 millióra emelkedett. Itt 125 százalékkal drágultak az ingatlanok, Budapesten 64 százalékos drágulás mérhető, a választott ingatlanok mérete viszont itt 6 százalékkal kisebb lett. Az ország többi részén az áremelkedés ellenére az átlagos alapterület nem csökkent.

Az elmúlt hat évet több befolyásoló tényező is kísérte: a 2020-as pandémiával felértékelték az emberek a természetközeli helyeket, a 2022-es orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal nőtt a panelok népszerűsége. Az elavult, nagy alapterületű családi házak háttérbe szorultak, az infláció, a magas kamatkörnyezet pedig önmagában is betett a vásárlási kedvnek 2023-ra. 2024-re a piac újra bepörgött, a négyzetméterárak és az otthonteremtésre fordított összegek is nőnek.

A használt ingatlanokra vonatkozó adatokat nézve kilenc megyében több mint duplájára emelkedett az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg. A legjelentősebb eltérés Tolnában, Baranyában és Komárom-Esztergomban van, a legenyhébb drágulás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Forrás: Dunahouse
Forrás: Dunahouse
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!