667 milliós bírságot szórt ki az MNB egy kötvénykibocsátó miatt

2024. június 27. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Jogosulatlanul végzett engedélyhez kötött befektetési szolgáltatási, bejelentéshez kötött függő ügynöki és közvetítő tevékenységek miatt szabott ki 667 millió forint bírságot az MNB kéz vállalatra és egy magánszemélyre. A történtek miatt feljelentést is tesz az Magyar Nemzeti Bank. Sajtóközleményük szerint A Sun Contracting AG kötvénykibocsátóként annak ellenére végezte jogosulatlan tevékenységét, hogy az MNB előzetesen kifejezetten felhívta a figyelmét a Liechtensteinben jóváhagyott tájékoztatóval rendelkező kötvényei Magyarországon történő forgalomba hozatalának jogszerű módjára.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytatott a Sun Contracting AG, a Green Finance Broker AG és az azok tevékenységében közreműködő természetes személy tevékenységével összefüggésben a Sun Contracting AG által kibocsátott kötvények magyarországi forgalomba hozatala körülményeinek vizsgálatára. Ekkor állapították meg, hogy a Sun Contracting AG kibocsátói minőségén jelentősen túllépett, és jogosulatlanul az MNB engedélyéhez kötött befektetési szolgáltatási tevékenységet – nevezetesen „pénzügyi eszköz elhelyezése az annak vételére vonatkozó kötelezettségvállalás nélkül” – végzett.

A hazai szabályozás értelmében az értékpapírok magyarországi nyilvános forgalomba hozatalához professzionális befektetési szolgáltató, ún. forgalmazó igénybevétele is szükséges. A probléma az volt, hogy a Sun Contracting AG enélkül, maga forgalmazta kötvényeit, holott az MNB erre előzetesen figyelmeztette őket. A beszerzett információk szerint ennek nyomán közel 300 magyar befektető jegyzett – összességében több millió eurós volumenben – a Sun Contracting AG kötvényeiből annak magyar nyelvű honlapján keresztül.

A piacfelügyeleti eljárás során az is kiderült, hogy a Green Finance Broker AG – az MNB-hez történt bejelentés nélkül – is ügynöki tevékenységet folytatott a Sun Contracting AG forgalmazási tevékenységéhez kötődően. A beszerzett bizonyítékok alapján e társaság több mint 200 magyar befektetőt közvetített a kibocsátó részére.

A magánszemély esetében azt találták, hogy ő a Green Finance Broker AG-val kötött üzletközvetítői szerződése alapján – és azon túlterjeszkedve – egy hierarchikusan felépített MLM jellegű rendszert épített ki a Sun Contracting AG befektetési szolgáltatási tevékenységének elősegítése érdekében, amely révén jutalékra volt jogosult. A magánszemély az MNB vonatkozó nyilvántartásában nem szerepel, így tevékenységét szintén az arra vonatkozó jogosultság nélkül, bejelentés hiányában végezte.

Az MNB a jogsértések miatt 400 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve 250 millió forintot a Green Finance Broker AG-re bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt. A cégek tevékenységében közreműködő magánszemélyt bejelentés hiányában végzett további közvetítői tevékenysége miatt 17 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a felügyelet. A közleményben azt is írták, hogy a felügyeleti határozat nem érinti a SUN Contracting AG befektetőkkel szemben fennálló visszafizetési kötelezettségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!