Az amerikaiakkal fejleszti majd az új elektromos autóit a Volkswagen

2024. június 26. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

5 milliárd dollárt, vagyis átszámítva körülbelül 1860 milliárd forintot fektet az amerikai Rivian elektromosautó-gyártóba a német Volkswagen – jelentették be kedden. Az üzlet részeként a Rivian pénzhez, a Volkswagen pedig az elektromos autózásban fontos technológiához jut.

A megegyezés első eleme egy közös vállalat megalapítása, amelyben fele-fele arányban lesz tulajdonos a két cég. A Volkswagen most egymilliárd dollárt, két év múlva pedig újabb egymilliárd dollárt tesz a cégbe, amely az elektromos autóknál használt technológiát fogja fejleszteni. A technológiát a Rivian járművei mellett 2028-tól a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi és Porsche autóiban is használják majd.

A megegyezés második eleme, hogy a Volkswagen körülbelül 3 milliárd dollár értékben vásárol a Rivian részvényeiből. Az Automotive News szerint ezzel körülbelül a cég egynegyedét szereznék meg, amellyel ők lennének a legnagyobb részvényesek a ma még vezető Amazon előtt. A VW és a Rivian közötti megegyezés bejelentése után 50 százalékkal nőtt a Rivian részvényeinek ára.

Az AN szerint a korábban belső égésű motorok gyártására szakosodott Volkswagennek kevés tapasztalata van többek közötti az elektromos autók töltéséhez, az akkumulátorok működtetéséhez és az ezekhez szükséges szoftverek fejlesztéséhez szükséges technológiákban. A Riviannal kötött üzlet a Volkswagen átfogó stratégiája része, amelyben igyekeznek behozni a technológiai lemaradásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!