Hiába a százmilliárdos költségvetési támogatás, mínusszal zárta a tavalyi évet a közmédia

2024. június 26. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

4,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – írja az mfor.hu.

Ezt annak ellenére sikerült összehoznia a közmédiának, hogy tavaly 109 milliárdos költségvetési támogatásból gazdálkodhatott, ráadásul más forrásokból is juthatott állami pénzekhez, így összesen 119 milliárd forintnyi közpénzből kellett kihúznia az évet.

Az MTVA-nak emellett kereskedelmi bevételei is vannak, igaz, ezek elenyésző mértékűek a költségvetési támogatáshoz képest. 2023-ban mindössze ötmilliárd forintot sikerült begyűjtenie a piacról, ennek jelentős része a reklámokból van, amiknek a többsége állami reklám.

A kiadásai viszont magasak. A film és műsorgyártás költségeire, a sugárzási díjakra, a közvetítővonali költségekre, valamint a műsorgyártással közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásokra összes 70 milliárd forintot költött a közmédia, ami 6 milliárd forinttal több, mint 2022-ben. Ezt az mfor szerint a magas infláció is magyarázhatja.

A foglalkoztatottak száma meghaladja a kétezer főt, rájuk pedig összesen 24,1 milliárd forintot költött az MTVA, az átlagkereset így 500-700 ezer forint között alakulhatott.

A magas kiadások ellenére sokáig úgy tűnt, pluszban, de legalábbis nullára kijőve húzhatja be az évet az MTVA. Az év első felében 1,6 milliárd forint nyereséggel végeztek, 2023 szeptemberéig pedig már 2,8 milliárd forintnyi pluszról számolhattak be. Utána viszont fordulat következett, decemberig összehozták a 4,7 milliárdos mínuszt.

Hab a tortán, hogy tavaly a közmédia nézettsége is csökkent.

2023-ban a hat közszolgálati tévéadó együtt a tévézésre fordított idő 9,4 százalékát tudhatta magáénak, ami 13,8 százalékos csökkenést jelent. Az M1 aktuális teljes napra 2,7 százalékos, főműsoridőben 1,9 százalékos részesedést ért el. Csökkenése az előző év azonos időszakához képest teljes napra 10 százalék, főműsoridőben 5 százalék – írja az mfor.hu.

A közszolgálati csatornáknál egyébként nincs nézettségi célkitűzés, ettől függetlenül is kapnak költségvetési támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!