Már nem vásárol több szlovák ingatlant a Szijjártóékhoz közel álló cég, de a bevételei nőttek

2024. június 21. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több történelmi épületet is megvásárolt Kassa belvárosában a magyar állam az elmúlt években, ilyen például a Csáky-Dessewffy-palota, amelynek a felújítása tavaly ősszel fejeződött be, és a magyar főkonzulátusnak ad otthont.

Nem messze onnan van egy egykori banképület, amelyben már nem közvetlenül a magyar állam a tulajdonos, hanem az a Manevi SK nevű vállalat. A Manevi országszerte számos más műemléképületet vásárolt az elmúlt években, diplomáciai konfliktust is kiváltva a szlovák és a magyar kormány között.

A Napunk nevű szlovák újság szerint a Manevi mögött szintén a magyar állam áll, ezt viszont a cég nem vállalja hivatalosan.

A Dunaszerdahelyen bejegyzett cég tulajdonosa a budapesti székhelyű Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, amelynek egyetlen tulajdonosa a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány. Ennek az alapítványnak az igazgatótanácsát pedig Magyar Levente külügyi államtitkár, vagyis Szijjártó Péter helyettese vezeti. Ahogy a közszférabeli partnerekre vonatkozó szlovák törvénynek megfelelően benyújtott 2022-es hitelesítési dokumentum is kimondja:

a Manevit tehát tulajdonképpen Magyar Levente irányítja.

A Napunk gyűjtése szerint a Manevinek legalább tíz településen vannak értékes ingatlanjai országszerte.

Az ingatlanok között van kastély, kúria, kolostor, polgári ház.

A felsorolt épületek közül több esetében kötelezettséget vállalt a cég azok felújítására. Ezekben az esetekben folyamatban vannak az engedélyeztetési eljárások, erősítette meg a Napunknak Rigó Tibor, a cég ügyvezetője.

Azt, hogy nem terveznek további ingatlanokat venni, a Napunknak megerősítette Rigó is. Az utolsó ingatlan, amelyet a cég megszerzett, egy bártfai polgári ház a város történelmi központjában, amelyet a kataszteri adatok szerint egy 2023. februári adásvételi szerződés által vásárolt meg a cég.

A Finstat adatai szerint a 2022-es 129 610 eurós bevétel után 2023-ban 259 344 eurós bevételt könyvelt el a cég. Rigó ezt azzal magyarázta, hogy sikerült több bérlőt bevonzaniuk.

A határon túli magyar közösségeket rengeteg, évről évre növekvő mennyiségű magyar közpénz célozza 2010 óta. Az összegek jelentős része valós és fontos feladatokat végző szervezetek költségvetését gyarapítja, ugyanakkor az egész rendszer elválaszthatatlan a helyi fideszes klientúraépítéstől. Mindezt a pénzosztás átláthatatlansága, a költségek állandó sokszorozódása és a támogatások odaítélésének különös módjai támogatják, a dolog pedig már a szlovák kormány szemét is csípi. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!