Lassuló ütemben, de így is havonta 12-13 milliárddal nő a kórházak tartozása

2024. június 19. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Lassult ugyan a kórházak adósságnövekedése, mégis havonta 12-13 milliárd forinttal nőnek tartozásaik, írja a Népszava. A lap azt írja, hogy a kormány nyárig két részletben 105 milliárd forintnyi kórházi tartozást rendez, ennek első részlete, kb. 64 milliárd forint május végéig érkezett meg a kórházakhoz, a fennmaradó 41 milliárdról szóló határozat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A lap számításai szerint ha havonta újabb 12-13 milliárddal nő a kórházak tartozása, akkor ez év végére várhatóan elérheti a 130 milliárd forintot. A kórházi tartozások a betegellátást is megnehezítik, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az eszközbeszerzést is nehezíti.

„Az orvostechnikai beszállítók érdekképviseletei által végzett belső felmérés szerint az adósságrendezés módja és összege miatt ismét az eszközszállítók jártak a legrosszabbul – mondta a lapnak Rásky László. A főtitkár szerint a tartozások kiegyenlítésére utalt összeg elosztási elve nem jó, és a pénz is kevés.

Hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, ami alapján Varga Mihály pénzügyminiszternek 41 milliárd forintot kell előteremtenie a kórházi adósságok rendezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!