Milliárdokat buknak a cégek a banki csalások miatt

2024. június 18. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több a banki csalás, és egyre több pénzt csalnak ki az áldozatból a szélhámosok, írja a Bank360. hu. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei első negyedévben a sikeres bankkártyás csalások száma megközelítette az 57 ezret, ezzel több mint 2,7 milliárd forintnyi kárt okoztak a csalók. Ez 65 százalékos növekedés 2023 első negyedévéhez képest. A bankok is egyre jobban szűrik a csalásokat, ebben az időszakban több mint 235 ezer sikertelen visszaélési kísérlet volt, duplaannyi, mint tavaly.

A leggyakoribb módszer, hogy a csalók banki ügyfélszolgálatnak adják ki magukat, így próbálják megszerezni az ügyfelek bankkártyaadatait. Az így okozott károk nagy részét az ügyfeleknek kell állniuk: az első negyedévben a bankok által leírt mintegy 1,8 milliárd forintnyi bankkártyás kárból 1,3 milliárdot az ügyfeleknek kellett viselniük.

Az első negyedévben több mint 46 ezer sikeres visszaélés történt, az ilyen csalások összértéke 13,37 milliárd forint, az ezekhez kapcsolódó leírt kár pedig 11,6 milliárd forint volt, ez a négyszerese az egy évvel korábbinak. Ugyanakkor 2023 közepe óta a megakadályzotot visszaélések száma folyamatosan meghaladja a sikerese visszaélésekét, ami azt mutatja, hogy a bankok szűrőrendszere egyre hatékonyabb.

Az MNB adatai szerint az idei első negyedévben egy sikeres akcióval átlagosan átlagosan 2,9 millió forintot zsákmányoltak a csalók. A statisztikát torzítja, hogy volt egy nagy vállalati visszaélés.

A háztartásokat 4277 esetben verték át valamivel több mint 5,4 milliárd forint értékben, utóbbi összeg majdnem a duplája a 2023 első negyedévinek. Egy átlagos lakossági ügyfél 1,26 millió forintos kárt szenvedett el. A vállalatok sokkal rosszabbul jártak, 241 esetben váltak csalás áldozataivá. A káruk pedig meghaladta a 7,5 milliárd forintot, ez a 18-szorosa az egy évvel korábbinak, és több mint 31 millió forint káronként.

Szintén kedvelt módszerük a csalóknak, hogy apróhirdetési platformokon keresztül szerzik meg az ügyfél bankkártyaadatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!