Füstgépekkel venné fel a harcot a Tesco a betörőkkel szemben Londonban

2024. június 17. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Füstgépeket helyezett el a Tesco néhány londoni áruházában, hogy megakadályozza az éjszakai betöréseket. A brit lánc körülbelül 120 centiméter magasságban helyezte el a füstgépeket azokban az üzleteiben, ahol magas a kockázat a nyitvatartási időn kívüli betörésekre. Ha a mozgásérzékelők működésbe lépnek, a gép sűrű köddel tölti meg az üzletet, ami megnehezíti a látást és így a lopást is. A gépeket CCTV-kamerával is felszerelik, írja a The Guardian.

A Tesco nem akart nyilatkozni a gépekről, de úgy tudni, nem tervezik a kiterjesztésüket más áruházakra. A bolti lopások és a dolgozók elleni támadások száma egyre nő az Egyesült Királyságban, egy februári adatsor szerint naponta 1300 erőszakos esetet regisztrálnak. A kormány Angliában és Walesben szigorúbb büntetést tervez bevetni a bolti tolvajok ellen, azt tervezik, hogy a kiskereskedelmi dolgozók elleni támadás új, önálló bűncselekmény lesz.

A ködágyú azért lehet praktikus, mert az elterjedt riasztórendszerekkel ellentétben nemcsak figyelmeztet, hanem ténylegesen képes arra, hogy megakadályozza a lopást. A gép egy speciális folyadékot használ a köd kibocsátására, a készülék teljesítményétől függően egy teli folyadéktartály akár több használatra is alkalmas lehet.

A betörők általában azonnal elhagyják a helyszínt, de ha mégsem, akkor sem tudnak sok mindent tenni, mert a sűrű köd minimum húsz percig, de időnként akár több órán át is megmaradhat. A borsos ár és a telepítés bonyolultsága miatt a ködágyúkat általában bankok és ékszerboltok használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!