Az év első hónapjaiban is rekordprofitot ért el Mészáros cégcsoportja

2024. június 14. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Opus Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekordprofitot ért el 2024 első három hónapjában – írja az MTI a cég tájékoztatása alapján.

A rekorddöntögető 2023-as év után jól kezdte a társaság az idei évet is, 11,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az év első három hónapját, ami 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi profitot. Az Opus az első negyedévben először ért el ekkora nyereséget.

Ez annak ellenére jött össze, hogy az első negyedév összes működési bevétele 144 milliárd forintot tett ki, ami 13,8 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio elemzése szerint a bázisidőszaki veszteséggel szemben most 2,9 milliárd forintos pluszt könyvelt el az Opus Global, ami a pénzügyi ráfordítások csökkenésének köszönhető. Az idei évben a csoportnak egyrészt csökkentek a kamatterhei, másrészt jelentős árfolyam nyereséget ért el a tavalyi árfolyam veszteséghez képest egy tudatos kamat és árfolyam kockázatkezelés eredményeként, ennek köszönető a rekordprofit elérése.

A 2,9 milliárd forintos plusz nagyban hozzájárult a 17,3 milliárd forintos adózás előtti nyereséghez, ami 16 százalékkal magasabb a bázisnál.

A szinergiahatások, és a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként a költségeket sikerült az árbevétel visszaesésénél nagyobb mértékben közel 15 százalékkal 129,6 milliárd forintra mérsékelni. A konszolidált EBITDA így közel 25 milliárd forint volt – olvashaó a cég közleményében. Ez 3,9 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, viszont a bevételnél kisebb mértékű a visszaesés, így az EBITDA-marzs 1,7 százalékponttal, 17,1 százalékra javult. A társaság stratégiájában meghirdetett 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA cél.

Az élelmiszeripari és energetikai szegmens is javuló eredményességről számolt be. A cég tájékoztatása szerint nagyon jól teljesített a turizmus is, ahol a bevételek piacot meghaladó mértékben, több mint 30 százalékkal emelkedtek az első három hónapban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!