Egy kis ír étteremlánc ellen veszített pert a McDonald's, a csirkés Big Macjei bánhatják

2024. június 5. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a Supermac's nevű ír élelmiszerlánc a McDonald'sszal szemben. A 17 éve zajló jogvitában a tét a Big Mac védjegy használata volt, az Európai Bíróság (ECJ) döntése alapján a McDonald's elvesztette európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára a csirkés hamburgerek esetében, írja a The Guardian.

A vita 2007-ben kezdődött, amikor a Supermac's megpróbálta védjegyként bejegyeztetni nevét az EU-ban, azzal a céllal, hogy Európa többi részén is terjeszkedjen – a McDonald's viszont ellenezte a folyamatot, azzal érvelve, hogy a név túlságosan hasonlít a Big Mac hamburgeréhez, és zavart okozhat a vásárlók körében. 2016-ban a Supermac's megkapta a védjegyet az étterem nevére, de számos ételre és italra nem.

2017-ben aztán az ír üzletlánc kérelmet nyújtott be az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO), hogy szüntesse meg, hogy csak a McDonald's használhatja a Big Mac kifejezést. A Supermac's azzal vádolta a McDonald'sot, hogy a védjegyeken keresztül próbálja megfélemlíteni a konkurenseit, és azért regisztrál bizonyos márkaneveket, hogy azokat később felhasználhassa a versenytársakkal szemben. Az EUIPO 2019-ben részben helyt adott a Supermac's keresetének, szerdán pedig az Európai Bíróság is az ír lánc javára döntött: ennek értelmében eltörlik azt, hogy a Big Mac védjegy étteremként legyen bejegyezve, mellette pedig megszűnik az, hogy baromfitermékeken használhassák a kifejezést.

A mostani döntés megnyitotta a Supermac's számára az utat, hogy Európában is éttermeket nyithasson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!