A talajra ömlött a mosószer az Éltex hajdúhadházi telephelyén, a cég szerint a környéken élő szegények csapolják a tartályaikat

2024. május 30. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Videót közölt az Átlátszó arról, ahogy tartályokból valamilyen anyag ömlik a talajra az Éltex hajdúhadházi telephelyén. A lap szerint a telephelyen évente közel 25 ezer tonna veszélyes, valamint nem veszélyes műanyag-, fém-, üveg-, valamint akkuhulladékot kezelhet az Éltex, a környékén pedig erős bűz terjeng.

Az Éltex honlapján fellelhető hatósági engedélyek szerint a cég Hajdúhadházon 2022 óta évente 3000 tonna veszélyes, valamint 21 650 tonna nem veszélyes hulladékot kezelhet. Az Átlátszóhoz olyan fotók is eljutottak, amelyek szerint a telephelyen selejtes akkucellákból – amik a jelenlegi hulladék-besorolás szerint nem számítanak veszélyesnek – is jelentős mennyiség van a telephelyen.

Egy videófelvétel tanúsága szerint pedig több tartályból valamilyen színes folyadék ömlik a talajra az Éltex területén:

A cég a Telex megkeresésére közölte: „A telephelyünkön tárolt, tisztítószer gyártási tevékenységünkkel – melyre vonatkozóan minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkezünk – összefüggő háztartási mosószer, illetve mosogatószer tárolására használt IBC-tartályokat ismeretlen tettesek folyamatos jelleggel megrongálnak / megcsapolnak / eltulajdonítanak”. A cég hozzátette:

„Ez köszönhető annak is, hogy a telephelyünk környezetében élő lakosok életszínvonala létminimum alatt van.”

Közleményük szerint a rongálások a rendőrségi feljelentések és vizsgálatok ellenére időről időre megismétlődnek, ezért időnként kármentesítési tevékenységet kell végezniük a tisztítószerek nagyobb területen való szétfolyásának megelőzése végett, az Átlátszó által közölt videón is egy ilyen kármentesítési folyamat látható.

„Az IBC-tartályokat az elmúlt fél évben áthelyeztük egy olyan tárolási területre, mely
alkalmasabb a rongálások megelőzésére, és az egyszerűbb kármentesítést is lehetővé teszik. Az Átlátszó által közölt felvétel minimum fél éve készülhetett, azóta nem volt szükség ilyen beavatkozásra”.

A vállalat hangsúlyozta, hogy ezek a tisztítószerek általánosságban használt háztartási mosó-, illetve mosogatószerek, „melyek nincsenek összefüggésben a cég hulladékkezelési tevékenységével és teljes mértékben összeegyeztethetetlenek bármilyen akkumulátorokkal összefüggő tevékenységgel”.

Az Átlátszó közadatigénylést küldött a környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatóságnak a telephely engedélyeivel és a hatósági ellenőrzések dokumentumaival kapcsolatban. A lap kereste a hajdúhadházi polgármesteri hivatalt is, válaszokat viszont egyelőre egyik helyről sem kaptak.

Az Éltex a Telex kérdésére hangsúlyozta, minden hatóság által kért szükséges engedéllyel rendelkezik a telephelyük.

A vállalat szerint az Átlátszó által sugallt állapotok nem fordulnak elő a telephelyeiken, „melyeket a mai összevont hatósági ellenőrzések során felvett jegyzőkönyvek tartalma is alátámaszt, mivel hiányosság nem került megállapításra”.

Az Átlátszó azt írja, az Országos Környezetvédelmi és Információs Rendszer (OKIR) adatai alapján a jelenleg hatályos két hulladékgazdálkodási engedélyen kívül – melyek összesen évi 25 ezer tonna hulladék kezelését engedélyezik – a hajdúhadházi telephely számára környezetvédelmi és katasztrófavédelmi engedélyt sem írtak elő. Azt viszont szabályozzák a hatóságok, hogy „fedetlen, a csapadékvíztől biztonságosan nem védett tárolótéren, illetve megfelelő műszaki védelmet biztosító tárolóeszköz (pl. zárt konténer) igénybevétele nélkül tilos olyan hulladék tárolása, amelyből vagy amelyről a csapadékvíz szennyezőanyagokat oldhat ki vagy moshat le”.

Az Átlátszó legutóbb május elején írt arról, hogy fotók bizonyítják, hogy akkumulátorhulladékot tárolnak az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyén. Az Éltexet korábban 1,3 millió forintra büntették, amiért mindenféle védelem nélkül tároltak a szabadban 32 tonna lítium-ionos akkumulátort. Emellett tavaly 45 napra megtiltották nekik a hulladékgazdálkodást, amiért a helyszínen két ipari csarnokban 600 tonna lítium-ionos akkumulátort tároltak megfelelő tűzvédelem nélkül.

Márciusban helyi lakosok azzal keresték meg a Greenpeace-t, hogy az Éltex salgótarjáni telephelye mellett sárgás-vöröses lé folyik a Salgó-patakba. A Greenpeace a helyszínen mintát vett a patakból, és arra jutottak, hogy az Éltex-telep mellett a patakban jelentős vinil-klorid- és diklóretén-koncentráció tapasztalható. A Greenpeace állításait az Éltex nem sokkal később közleményben tagadta. Azt írták: a szennyezés a szomszéd telephely volt salakosztályozó részéről származik, és az esővízzel került a Salgóba. A vízügyi hatóság április 16-i mérése szerint nem találtak határérték feletti mérgező anyagot a Salgó-patak vizében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!