Nagyobb lett az ingatlanválaszték a Balatonnál, de az árak alig csökkentek

2024. május 29. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a tavaly májusi számokhoz képest nincs nagy változás a balatoni ingatanok négyzetméteráraiban, az északi parti kínálat 23, a déli parti 10 százalékkal nőtt. Az elmúlt hónap adatai alapján gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat az Ingatlan.com és a Money.hu.

Felsőörsön például közel kétszeres (négyzetméterenként átlagosan 956 ezer forint májusban), Balatonakalinál pedig 32 százalékos (négyzetméterenként 1,1 millió forint) volt a drágulás. Ugyanakkor a legnépszerűbb városokban, például Balatonfüreden, Tihanyban vagy Siófokon a négyzetméterárak változatlanok.

„A Balaton-környéki ingatlanpiac jelenlegi tendenciái azt mutatják, hogy a vevők számára igencsak kedvező alkupozíciók alakultak ki, különösen az északi part kevésbé ismert településein” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az északi parton májusban összesen több mint 6100 eladó ingatlan volt a piacon, de több kisebb településen is komoly áresést tapasztaltak, Hegymagason például 46, Lesencetomajon 15, Szentantalfán pedig 41 százalékkal csökkentek az átlagárak. Barnagon felére csökkentek a négyzetméterárak, Lesencefalun pedig a kínálat növekedett háromszorosára.

Akadnak olcsóbb opciók a déli parttól kicsit messzebb fekvő nyaralók körében. Siójuton 315 ezer, Kerekin 349 ezer, Balatonújlakon 384 ezer forint volt az átlagos májusi négyzetméterár, ami közel 38 százalékos csökkenést jelent. A déli part közvetlen közelében fekvő ingatlanok árai azonban nem csökkentek.

A hitelfelvételről Korponai Levente, a Money.hu vezetője azt mondta, a belterületi, lakóingatlan besorolású nyaralókat a bankok általában elfogadják fedezetként, és adnak rá lakáshitelt, ez azonban a külterületi ingatlanokra nem mindig igaz. A nyaraló besorolású ingatlanokat pedig kevésbé hitelezik a bankok, magyarázta a szakértő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!