Fiktív számlákat fogadtak be gyógyszertárak, a számlakibocsátó cégek adószámát törölték

2024. május 23. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Négy gyógyszertár fogadott be fiktív számlákat – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésekor, írja az MTI. A patikák 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, a számlakibocsátó cégek adószámait a hatóság törölte.

Az online számlaadatok elemzésekor merült fel a gyanú, hogy több patika „gyógyszerész helyettesítése” címén, a piaci ár csaknem négyszereséről fogadott be fiktív számlákat. A számlákat olyan vállalkozások állították ki, amelyek az adóhatóság előtt ismert számlázási hálózat tagjai voltak.

A fiktív számlák mellett valóban elvégzett helyettesítésről szóló számlák is szerepeltek, amelyeken az összeg és az időszak is megegyezett a fiktív számlákon lévő adatokkal. A részletes vizsgálatkor a dokumentumokból úgy tűnt, mintha a helyettesítő gyógyszerész egyszerre több helyen is lett volna:

volt, akit a főnöke heti 20 órás munkaviszonyra jelentett be, amin felül hetente még 70 óra helyettesítést számoltak el neki.

A számlabefogadó gyógyszertárakban előfordult, hogy ugyanaz a személy tulajdonosként, ügyvezetőként vagy éppen meghatalmazottként látta el a társaságok gazdasági vezetését, képviseletét, könyvelését.

A hatósági fellépés hatására a gyógyszertárak módosították bevallásaikat, és nagyjából 6,5 millió forint adót fizettek be utólag. A patikák a történtek után megszakították a kapcsolatot az alvállalkozókkal, illetve a „helyettesítő” gyógyszerészt foglalkoztató cégektől sem fogadtak be további számlákat. A számlakibocsátó cégeknél végrehajtási eljárás indult, adószámukat törölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!