Még mindig van néhány óránk arra, hogy rendelkezzünk az 1+1 százalékról

2024. május 21. – 04:27

Másolás

Vágólapra másolva

Május 21. van, a NAV által készített szja-bevallási tervezetet éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni. Itt van egy kis útmutató azoknak, akik idén is az utolsó pillanatokra hagyták ezt a műveletsort.

A tervezetet legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők nézhetik át a NAV honlapjáról elérhető webes felületen. Aki nem módosít rajta, annak a kiajánlott tervezet lesz a bevallása. Az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az adóbevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták meg azokat a adóhivataltól.

Akiknek visszajár a befizetett adóból vagy fizetniük kell a bevalláskor és az ötszázezer forintot meg nem haladó szja és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, azoknak a papír alapú bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni éjfélig. Az e-SZJA felületen elérhető bevallási tervezet is kiegészíthető a visszaigénylési adatokkal és a részletfizetési nyilatkozattal, az adó bankkártyával befizethető a felületen is.

Az szja és a szocho befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk közlemény rovatában mindig fel kell tüntetni. Enélkül a NAV a befizetett adó összegét csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról. Tállai András államtitkár adatai szerint tavaly 23 milliárd 746 milliót, míg idén csaknem 31 milliárdot ajánlottak fel az adózók. A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat is az eSZJA-felületen adható be legegyszerűbben és leggyorsabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!