Még több lett a turista Velencében, miután bevezették a belépőjegyet, mert túl sok volt a turista

2024. május 20. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva


Kudarcnak nevezte Velence egyik városi tanácsosa az április 25-én bevezetett belépődíjat, írja az Ansa. Velence az első nagyváros a világon, amely belépődíjat szed a turistáktól, a Santa Lucia vasútállomásnál táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy 8:30 és 16:30 között 5 eurót kell fizetni, ha be akarnak jutni a lagúnavárosba.

Luigi Brugnaro polgármester szerint a belépődíjra azért van szükség, hogy megvédjék a világörökségi helyszínt a túlzott turizmus hatásaitól, és csökkentsék a látogatók számát. A polgármester azt reméli, hogy Velence ettől újra élhetővé válik.

A látogatók száma azonban nem csökkent,

május 19-én például 70 ezer látogatója volt a városnak, míg tavaly április 23-án 66 ezer, 2023. június 2-án, az olaszországi Köztársaság Ünnepén pedig 65 ezer.

Hogy ez kudarc-e, arról megoszlanak a vélemények, hiszen nem tudhatjuk, a belépődíj nélkül mennyien látogattak volna a városba. Mint az oroszlános viccben:

A Szaharában ül egy ember a homokban és folyamatosan csettintget. Arra jár egy másik illető, megkérdezi tőle: – Bocsánat, de miért csettintget? – Távol tartom vele az oroszlánokat. – De hát a Szaharában nincsenek is oroszlánok! – Na ugye, milyen hatásos?

A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy vasárnap tartották a Vogalonga nevű nagyszabású pünkösdi vízi parádét, amire már előző nap sok versenyző és a szurkoló érkezett. Olvasónk szerint a vaporettók sem jártak, így közlekedni is komoly kihívást jelentett, még a helyieket is meglepte a tömeg.

A tömegturizmus már a koronavírus-járvány előtt is komoly problémákat okozott világszerte: a nyilvánvaló kellemetlenségek (túlzsúfolt utcák, túlterhelt tömegközlekedés, bulinegyedek kialakulása) mellett komoly probléma a környezetre és a helyi gazdaságokra, leginkább a lakáspiacokra gyakorolt hatás is. Nem csoda, hogy egyre gyakoribbak a drasztikus intézkedések – ebben a cikkben azt vizsgáltuk, hogyan készülnek a 2024-es szezonra a leginkább lerohant európai városok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!