Csoportos létszámleépítés volt az Állami Számvevőszéknél, 42 dolgozót küldtek el

2024. május 13. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Május 1-jei hatállyal csoportos létszámleépítést jelentett be az Állami Számvevőszék, a lépést hivatalosan hatékonyabb és takarékosabb működéssel, a digitalizáció eszköztárát is felhasználó, felügyeleti jellegű intézmény kialakításával indokolták, írja a 24.hu. A teljes állomány létszámának 7,55 százaléka távozott, a munkakörök 10 százalékát megszüntettek, a lap úgy tudja, hogy a vártnál rosszabb költségvetési helyzettel is összefügg a lépés. Az Állami Számvevőszék a lap kérdésére közölte, hogy a megszüntetett munkaköröket és az azokhoz kapcsolódó státuszokat nem fogják betölteni új dolgozókkal.

Windisch László ÁSZ-elnök a leépítésről szóló közlemény kiadása után egyeztetésre hívta a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) képviselőit, és arról tájékoztatta őket, hogy a kéthavi felmentési idő és a munkaviszony hosszától függő végkielégítést megkapja, akinek jár, és azt is mondta, hogy elhelyezkedési tanácsadással segítik az elbocsátott dolgozókat. Az MKKSZ ezután egy kérdéssort küldött az ÁSZ-elnöknek, amiben többek között az alábbi kérdések szerepelnek:

  • Kik vettek részt a felmondások átadásán?
  • Elhangzott-e valamilyen fenyegetés a felmondások átadása előtt, során?
  • Elhangzott-e valamilyen fenyegetés a felmondás elleni munkavállalói fellépés esetére?
  • Megtörtént-e már és milyen formában a csoportos létszámleépítésről az Országgyűlés tájékoztatása?

A 24.hu kérdezte az MKKSZ elnökét arról, hogy milyen fenyegetésre utalnak a kérdésben, de azt a választ kapták, hogy csak az ÁSZ-elnök válasza után ad tájékoztatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!