A minisztérium szerint a német gazdaság gyengélkedése rontja a magyar ipar teljesítményét

2024. május 8. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

2024 márciusában az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 10,4, naptárhatástól megtisztítva 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből. A jelentős eltérést az okozza, hogy idén márciusban (mivel a húsvéti ünnepek erre a hónapra estek) hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 februárjához mérten 3,0 százalékkal mérséklődött.

A KSH adatai alapján a feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában jelentős visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent. Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint

az ipar teljesítményét jelentősen befolyásolta az ünnepek miatti leállás, valamint a továbbra is meghatározó a gyenge európai külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése.

A minisztérium szerint ugyanis ennek hatására az exportaktivitás is jelentősen csökkent.

A minisztérium szerint a hazai ipar teljesítményének tartós helyreállását az élénkülő belső kereslet, a reálbérek érdemi növekedési pályára állása, a fogyasztás növekedése és a kormány beruházásokat támogató intézkedései segítik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!