Csúnyán bezuhant a magyar export és import márciusban

2024. május 6. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Csúnyán bezuhant a magyar export és az import is márciusban. Az export euróban számított értéke 15, az importé 20 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakánál, írja a KSH.

A Covid-válság óta ez a leggyengébb teljesítmény.

A Portfolio szerint az export 3 hónapos átlaga is 8 százalékos visszaesésnél tart, ami szintén 2020 óta nem látott mélypont. Az export csökkenése azzal függ össze, hogy az európai gazdaság sem talál magára.

Az import 20 százalékkal esett vissza, a 3 havi átlagadat is 15 százalékos. Ezt a gyenge fogyasztás okozhatja, csökkenő infláció ide, növekvő bérek oda. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4, az importoldalon 3 százalékkal csökkent.

Márciusban a kivitel értéke 12,2 milliárd eurót (4812 milliárd forintot), a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4215 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,5 milliárd euró (597 milliárd forint) volt. Ez 510 millió eurós javulást jelent egy év alatt. A lap szerint a jelentős többlet egyik oka az energiaárak jelentős csökkenése, másrészt pedig az, hogy az import nagyobbat esett az exportnál. Mindezek hatására a 12 havi gördülő többlet csaknem 12 ezer millió euró, ami rekordmagas szintnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!