Beestek az Apple eladási számai

2024. május 3. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

2024 első három hónapjában az Apple eladásai 4 százalékkal, 90,8 milliárd dollárra estek vissza az előző év azonos időszakához képest, írja a BBC. A beesést az iPhone-ok iránti kereslet meredek visszaesése is generálta. Ilyen bezuhanást több mint egy éve nem tapasztalt a techvállalat.

A cég vezetői szerint az eredményeket torzították a Covidhoz kapcsolódó ellátási zavarok, amelyek szokatlanul erős eladásokhoz vezettek a tavalyi év azonos időszakában. Azt jósolták, hogy az eladások az elkövetkező hónapokban ismét megindulnak majd, figyelembe véve a közelgő termékbevezetéseket és a beruházásokat a mesterséges intelligenciába.

A cég jövőjébe vetett bizalmat az is jelezheti, hogy a vállalat történelmi jelentőségű, 110 milliárd dolláros részvényvisszavásárlásra készül. Ez a hír segítet fellendíteni az Apple részvényei iránti keresletet, amelynek árfolyama idén több mint 6 százalékot esett.

Az iPhone-ok negyedéves értékesítése több mint 10 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, és az eladások Európát kivéve minden földrajzi régióban csökkentek. A cég kínai piacán eddig 8 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azzal igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy az iPhone-eladások Kínában valójában még növekedtek is.

Az Apple-nek az eladási statisztikákon kívül is akad gondja: monopóliumellenes per zajlik éppen az Egyesült Államokban a Google ellen, ami fenyegeti azokat a kifizetéseket, amelyeket az Apple kap a keresőóriástól azért, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor a Safariban. A bírósági beadványok szerint ezek a kifizetések körülbelül 20 milliárd dollárt tettek ki 2022-ben.

Luca Maestri pénzügyi igazgató elmondta, hogy az Apple eladásai várhatóan alacsony, egyszámjegyű növekedést mutatnak majd a júniusig tartó három hónapban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!