Jobban élnek az emberek Romániában, mint Magyarországon

2024. április 30. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban először jobban kerestek az emberek Romániában, mint Magyarországon, legalábbis a vásárlóerő-paritáson számolt érték alapján – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján. A lap az éves nettó keresetet vette alapul vásárlóerő-paritáson, ami azt jelenti, hogy megpróbálják kiszűrni az egyes országok eltérő árszintjeiből fakadó eltéréseket, azaz azt próbálják kifejezni, hogy egységnyi pénzért mennyi árut és szolgáltatást lehet venni az adott gazdaságban.

A régiós országok közül Lengyelországban a legmagasabb a fizetés, ami ugyan mindenhol emelkedett, de a legnagyobb ütemben Romániában nőtt. A Portfolio azt írja, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a románok és a magyarok közötti különbség, és a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek. A lap az Eurostat adatai alapján külön vizsgálta az egyfős háztartások és kétgyerekes, két felnőttes háztartások vásárlóerő-paritáson számított éves bérét, ebből az adórendszerek gyerekek utáni kedvezményei is látszanak. Itt Magyarország sokáig jobban állt, de időközben elinflálódott a családi adókedvezmény, így most már előz minket Románia. Szlovákia és Bulgária viszont alattunk van.

A fogyasztás tekintetében is stabilnak tűnik Románia előnye, Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, könnyen lehet, hogy hamarosan beéri Magyarországot. A bérek és fogyasztás tekintetében Magyarország a régióban jellemző szint alatt van, ami azt jelenti, hogy az adott bérekhez képest itt magasabb is lehetne a fogyasztás, ami Romániában magasabban is van. Az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!