A nagybankok is versenybe szállhatnak a lakossági megtakarításokért

2024. április 29. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, az állam is egyre kevesebb kamatot kínál a kisbefektetőknek, úgyhogy eljött a pillanat, amikortól a nagybankok is beszállhatnak végre a megtakarításokért folyó versenybe. Rövidebb lekötésre két számjegyű betéti ajánlatot is találnak azok a lakossági érdeklődők, akik egy vagy akár két évre több banktól is reálkamatot kaphatnak a megtakarításukra – írja elemzésében a Bank360.hu.

A lap szerint a legerősebb ajánlattal a K&H állt elő: az, aki legalább félmillió forintnyi pénzt visz hozzájuk, 10-12 százalékos betéti kamatot is bezsebelhet. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a két számjegyű kamatot rövid lekötési időre vagy/és speciális plusz feltétellel adja a bank, írják.

A leköthető összegnek felső határa nincs. Az akciós ajánlatok egyik fajtája kombinált betét, ami azt jelenti, hogy aki például 6 hónapra beteszi a befektetése felét valamilyen értékpapírba, a pénze másik felére 12 százalékos kamatot kaphat. Van 60 napos kombinált betét is 10-12 százalékos kamattal.

A legérdekesebb konstrukció a 90 napos Rajt Betét, amely 11 százalékos kamatot fizet az 500 ezer forint fölötti új megtakarításra, de csak olyan ügyfelek vehetik igénybe, akiknek már legalább fél éve megvan a K&H-s lakossági bankszámlájuk.

2023-ban a bankok még azt mondták, hogy nem tudnak versenyezni az állammal a kamatokban, most azonban úgy tűnik, eljött ennek is az ideje. A 11 százalék ugyan bruttó kamat, vagyis egy normál betétszámlán lejön még ebből, így összesen 7,92 százalékos kamatot kap a végén az ügyfél, de ez is versenyképes lehet a lakossági állampapírokkal szemben, hiszen csak kicsit stöbb annál a 7,9 százaléknál, amennyit a most megvásárolható Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) fizet aktuálisan – mondta Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

Nemrég az MBH Bank is kétszámjegyű betéti kamattal csábította az ügyfeleket, ráadásul kifejezetten azokat, akiknek lejárt az állampapírjuk. Náluk 11 százalékos éves kamat járt annak, aki vagy Egyéves Állampapírt (1MÁP), vagy Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) váltott nemrégiben vissza. Az MBH ráadásul egy kerek évre kifizeti ezt a kamatot, ha ott marad az ügyfél pénze a bankbetétben. Ez a konstrukció most nem elérhető az MBH-nál, amely jelenleg a legkedvezőbb akciós betétje egy, a Magyar Posta hálózatában értékesített konstrukció, ennek a futamideje 6 hónap, az éves kamata pedig 8 százalék.

Korábban az OTP is kiemelkedő betéti kamatot fizetett azoknak, akiknek lejárt az 1MÁP-juk, most a Prémium Next szolgáltatást választó ügyfeleknek kínál az új megtakarításra 6 százalékos kamatot 6 hónapra. Miután tavaly az 1MÁP helyett a PMÁP kezdte elszívni a legtöbb pénzt a bankból, az OTP az inflációt követő kötvénynél vezette be, hogy díjmentesen kezeli az értékpapírszámlákon lévő állományt.

A Gránit Bank is hasonló feltételekkel kínálja az ügyfeleknek a PMÁP-ot, mint az OTP, díjmentesen vásárolhatják meg az állampapírt az ügyfelek, a számlavezetés is ingyenes. Emellett a Gránit egyike azoknak a bankoknak, amelyek hosszabb idejű betétlekötésre is magasabb kamatot fizetnek az új megtakarításokból származó betétekre. Két számjegyű ajánlat ugyan nincs, de lekötési időtől függően 4,5-6,0 százalék közötti fix vagy változó kamatot kínál a bank, amelynél ezt 6 hónapos vagy 12-13 hónapos lekötésre is el lehet érni.

A Cetelemnél 5-7,25 százalék közötti betéti ajánlatok vannak most, a csúcskamat a 8 hónapos lekötésre jár, de még a látra szóló 5 százalékos ajánlat is eléggé vonzó lehet, míg egyéves lekötésre 6,75, kétéves pedig 6,0 százalékot adnak a takarékszámlán. A Magnetnél 4,7-6 százalékosak a lekötött betéti ajánlatok a futamidőtől függően. A CIB Banknál a befektetési alapokkal kombinált megtakarítások betéti részére kapható 5-6 százalékos kamat forintban és 5-7 százalékos euróban. A magasabb kamatot a prémium és privátbanki ügyfelek érhetik el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!