A Hellnél is megérezték a tavalyi válságévet: ötödére esett vissza a cég bevételnövekedése egy év alatt

2024. április 29. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rekordot döntött a Hell Energy árbevétele, de évek óta nem volt ilyen lassú a növekedés üteme a társaság legfrissebb mérlege alapján. A 2022-es 150 milliárd forintról 2023-ban mindössze 162 milliárdra növelték az árbevételt.

A növekedés üteme jócskán elmarad az eddig megszokottól: míg 2019 és 2020 között 30, egy évvel később 38, 2021 és 2022 között pedig 50 százalékkal lett több a bevétel éves alapon, addig a mostani adat mindössze 8 százalékos emelkedést jelent.

Sikerült megtartani viszont az exportbevétel arányát, a külpiacokról származó forgalom aránya hasonló volt, mint egy éve (58,4 százalék). Összesen 94,5 milliárd forint érkezett exportból – az Európai Unión belül a legtöbb bevétel Romániából, Bulgáriából, Görögországból, Szlovákiából és Horvátországból érkezett, az EU-n kívül Indiában, Boszniában és az Egyesült Királyságban volt a legnagyobb a forgalom.

A 2022-es visszaesés után a profiton ismét tudtak növelni. A korrigált adózott eredmény 13 milliárdról 15,5 milliárd forintra nőtt 2023-ban, azaz nagyjából visszatornászták a 2021-es szintre (15,6 milliárd). Jelentős mértékben gyarapodott viszont a társaság EBITDA-ja, azaz a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye: míg 2022-ben 18,5 milliárdot értek el, addig tavaly ez 28,8 milliárdra nőtt, azaz 56 százalékkal tudták növelni ezt a mutatószámot.

Abban, hogy a Hell Energy ekkora növekedésre volt képes az elmúlt években, jókora szerepet játszik az állami hátszél is. A cégbeszámoló adatai alapján

fennállásuk óta 2023-ig összesen 25,3 milliárd forint érkezett be állami támogatásokból, ebből tavaly egymilliárd forint.

2019 decemberében részt vettek a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) is, melynek keretében 28,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátottak ki. A 2021 végén kifuttatott NKP lényege az volt, hogy az MNB maga jegyzi le a kötvények jelentős részét, azaz a jegybank közpénzből adott forrást magyar cégek növekedésének finanszírozásához. A programban két évre rá is részt vettek: 2021-ben 79,5 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást jelentett be a cég, amihez újra éltek az NKP-val, 67 milliárd forint össznévértékű zöld vállalati kötvényt bocsátottak ki. A 2023-as mérleg alapján a kötvénykibocsátásból fennálló tartozása a cégnek továbbra is 95,5 milliárd forint.

Bár a Hellről leginkább az energiaital-gyártásra és -értékesítésre asszociálhatunk, a Hell Energy Magyarország Kft. konszolidált beszámolójába nemcsak ennek eredményeit számítják bele. Az anyacég négy másik társaságot von még be a konszolidálásba: a Quality Pack Zrt. alumíniumdobozokat gyárt, a Hell Automata Üzemeltető Kft. ital-, kávé- és snackautomatákat üzemeltet, a Hell Energy Promotion internetes kereskedelemmel és sportesemények szervezésével foglalkozik. Szintén bevonták még az Avalon Park Kft.-t is: ez a cég üzemelteti a Miskolctapolcán található Avalon Park komplexumot (ami többek között wellness-szállodát, apartmanházakat, éttermeket és konferencia-központot is üzemeltet), illetve rendelkezik egy miskolci étteremmel (Il Baffo) és egy Szikszó határában lévő benzinkúttal is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!