Ki kell adnia az MVM-nek, hogy ki adott el orosz gázt Magyarországnak 2021 óta

2024. április 28. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokon is adatigénylési pert nyert a Demokratikus Koalíció az MVM-mel szemben, így az állami gázszolgáltatónak meg kell neveznie azokat a cégeket és kapcsolattartó személyeket, akik 2021 óta orosz gázt adtak el a magyar államnak az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök által kötött gázalku keretében – írja közleményében a DK.

A párt szerint így már „bírósági ítélet kötelezi arra az Orbán-kormányt, hogy elárulja, kiknek a kedvéért emelték hétszeresére a gáz árát.”

A DK azt ígéri, hogy amint megkapták az adatokat az MVM-től, azokat nyilvánosságra is hozzák.

2021 szeptemberében jelentette be a magyar kormány, hogy 15 éves gázszállítási szerződést írt alá a Gazprommal, amelynek pontos részletei titkosak. A Magyarország által vásárolt orosz gáz ára nagyjából a nemzetközi árakkal mozog, de gyakran késleltetve reagál a világpiaci változásokra, így a gázár csökkenésekor Magyarország vásárolja legtovább a drága földgázt. Így történt ez például 2022-ben is, amikor az Eurostat adatai szerint Magyarország fizette a legtöbbet az orosz földgázért az Európai Unió országai közül évi átlagban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!