A nyertes címéről küldték a vesztes ajánlatot is – uniós napelempályázatoknál játszottak össze cégek

2024. április 24. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Uniós pályázatokon összejátszott, és ezzel a versenyt korlátozta több napelemekkel foglalkozó cég – állapította meg az Integritás Hatóság. A hatóság ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult, írja a 24.hu.

Az Integritás Hatóság bejelentés alapján hivatalból végzett vizsgálatot a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1.4-17 azonosítószámú, „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmek kapcsán.

A hatóság 22 esetben azonosított összehangolt árajánlatnyújtást, amikor a nyertes ajánlattevő a valós piaci árverseny kizárása érdekében két másik ajánlattevő vállalkozással összejátszva elérte, hogy a saját árajánlata legyen a legkedvezőbb.

Erről árulkodott az is, hogy a támogatási kérelem során vesztes árajánlatot nyújtó társaságok árajánlatai is a nyertes ajánlattevő vállalkozás céges e-mail címéről kerültek továbbításra.

A hatóság végül két támogatásban részesült projekt esetében állapította meg, hogy az ajánlatadók tekintetében fennáll a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás kockázata. Ezekről bejelentést is tett a GVH-nál. A vállalkozások között nincs direkt kapcsolat, de bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található, írta közleményében a hatóság.

Frissítés: Az Integritás Hatóság közleményében tévesen szerepelt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, ezért utólag kitörölték a szövegből a szövetség nevét. Emiatt cikkünkből mi is töröltük a Magyar Napelem Napkollektor Szövetségre vonatkozó részt. Az Integritás Hatóság honlapján már a módosított verzió szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!