Hónapok óta vásárolja fel saját részvényeit az OTP

2024. április 21. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Február vége óta folyamatosan vásárolja saját részvényeit az OTP, két hónap alatt több mint egymillió részvényt vásároltak meg. A cég így egyre nagyobb részben lesz saját maga tulajdonosa, bár a saját részvények aránya még így is csak a teljes állomány 0,71 százaléka körül alakul – írja a Portfolio.

Az OTP a lakossági ügyfelek körében piacvezető Magyarországon, de egy csomó másik országban is nyújtanak ugyanilyen banki szolgáltatásokat. A cég Ukrajnában és Oroszországban is jelen van, emiatt az orosz–ukrán háború kitörése után sokan féltek, hogy komoly károk érhetik az OTP-t. Az OTP árfolyama így a háború kitörése után nagyon mélyre zuhant.

Végül azonban egyáltalán nem alakult rosszul a cég sorsa, a tavalyi évet extrém magas, több mint ezermilliárd forintos nyereséggel zárták. A cég helyzetének javulását a tőzsde is értékelte, az OTP-részvények árfolyama másfél éven belül megduplázódott.

Az OTP ezzel párhuzamosan február óta folyamatosan vásárolja saját részvényeit, jellemzően minden munkanapon 10 000-50 000 darabot vesznek. Ezzel értelemszerűen minden más részvény értékesebb lesz, hiszen a vállalat egyre nagyobb részben lesz saját maga tulajdonosa.

A vásárlásokkal az OTP felfelé nyomja a saját tőzsdei árfolyamát, ami egyes elemzők szerint nemsokára még 30 százalékkal lehet magasabb, mint most.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!