Patinás bordeaux-i szőlőbirtokot vásárolt Mészáros Lőrinc borásza

2024. április 21. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi után a francia borászatban is megvetné a lábát Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar üzleti köre – derítette ki a 24.hu. A lap információi szerint ugyanis Kalocsai László borász – akinek szinte minden céges érdekeltségében tulajdonostárs Mészáros Lőrinc – bordeaux-i cége, a Winemajor SAS szeptemberben megszerzett egy patinás borbirtokot.

Az 1782-ben létrehozott Chateau de Clotte borbirtok összesen 65 hektáros, ebből 21 hektáron termelnek szőlőt, elsősorban merlot és cabernet franc fajtákat. Az itt készített borokat az utóbbi években többször díjazták.

Kalocsai László itthon létrehozta a kinti cég testvérvállalatát is Winemayor Hungary Zrt. néven, ebben tulajdonostársa Bai Edit tokaji borász. Mészáros Lőrincnek már kiterjedt tokaji érdekeltségi hálója van, az övé például a bodrogkeresztúri Dereszla pincészet, amelynek Kalocsai László a birtokigazgatója.

A 24.hu megkereste Kalocsait a bordeaux-i bevásárlással kapcsolatban. Az üzletember a lappal közölte, hogy Franciaországgal kiváló kereskedelmi kapcsolatai vannak, és ez adta a motivációt a társaság létrehozására. Részleteket viszont nem árult el sem ő, sem az eladó fél, így a vételárat sem tudni pontosan. Azt viszont a szomszédos terület tulajdonosa megmondta a lapnak, hogy korábban mennyiért hirdették a Chateau de Clotte-ot: hatmillió euróért, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint kétmilliárd forintért.

Hogy honnan volt tőkéje Kalocsainak egy ekkora értékű ingatlan megvásárlására, azt nem tudni, az üzletember céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján ugyanis nem látható ilyen volumenű nyereség – írta a 24.hu.

A 444 észrevette, hogy a birtok LinkedIn-profilja alapján fejlesztések készülnek a Chateau de Clotte-on: lesz 4 csillagos szálloda, gyógyfürdő, borpalota, étterem és egy arab telivér ménest is szeretnének létrehozni. A szállodába lehet foglalni a Booking.com-on, évszaktól és szobafajtától függően 289-362 ezer forint egy éjszaka két főnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!