Már átlagosan 270 ezer forint a lakbér Budapesten

2024. április 15. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten 1,8, országos átlagban pedig 0,8 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek márciusban az egy hónappal korábbihoz képest – derül ki a KSH és az Ingatlan.com lakbérindexéből. Előző év márciusához képest az országos albérletárak 11,7 százalékkal, a fővárosiak pedig 12,4 százalékkal emelkedtek, ami oda vezetett, hogy április közepén Budapesten átlagosan 270 ezer forintot kérnek a bérbeadók a kiadó lakások havi bérleti díjáért, de persze a garzonlakások ára ez alatt mozog, átlagosan ezekért 185 ezer forintot kérnek.

Fotó: Ingatlan.com
Fotó: Ingatlan.com

„Felemás a kép a friss adatok alapján az albérletpiacon. Országosan ugyanis lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra. Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult a havi drágulás üteme” – magyarázta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh úgy gondolja, hogy az országos lakbéremelkedés mérséklődése főként annak köszönhető, hogy a kereslet fizetőképességei korlátozottak, szerinte ugyanis a bérleti díjak növekedése nem is annyira inflációval, hanem inkább a fizetések emelkedésével mutatnak párhuzamot.

Balogh szerint ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre akár 300 ezer forintot is kérhetnek a bérbeadók a lakásokért, amiket csak részben kompenzálhatnak különféle állami támogatások.

Budapesten kerületenként jelentős eltérések vannak a lakások között: a legdrágább az V. kerület, ahol 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg, írja az Ingatlan.com.

A vármegyeszékhelyek közül Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: itt az átlagos lakbér 220 ezer forint körül mozgott április közepén. Ezt követte Győr, Székesfehérvár és Veszprém 176-180 ezer forinttal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!