Az agrárkamara szerint vízhiány van a földeken

2024. április 15. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdálkodók visszajelzései alapján tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint aszály nincs, a középső talajréteg víztartalma kielégítő, de az Alföldön a felszínhez közeli rétegekben már március közepe óta kritikus a csapadékhiány. A Dunántúlon is szükség lenne esőre, a magágy-előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj.

A Hungaromet legfrissebb agrármeteorológiai elemzése szerint az előző 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén komoly hiányt mutat: az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájain 10-25 mm-rel több eső esett. A 90 napos csapadékmennyiség már csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30-60 mm-t is eléri. Mindez egyre komolyabb hatással van a talajok nedvességtartalmára. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj, így a tavaszi vetések szempontjából nagy területen van aszály.

A NAK és a Magosz korábbi kezdeményezése alapján tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat engedélyezett, vízkészletjárulékot sem kell fizetniük a termelőknek. Az agrárkamara közleménye szerint 2022-ben 20 ezer hektárnyi területet érintett a rendkívüli öntözés. Ilyenkor közvetlenül felszíni vízből 100 hektárt meg nem haladó földterület öntözhető hektáronként 1200 köbméternyi felhasználással.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatóságnál írásban kell bejelenteni, csatolva az érintett felszíni víz kezelőjének hozzájárulását. A rendkívüli vízhasználatról szóló útmutató a NAK honlapján érhető el a kérelemhez szükséges adatlapokkal együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!