Bezárt az állami pénzből tuningolt vidámpark, amit maga Rogán adott át

2024. április 14. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Végleg bezárt a zalaszabari Zobori Élménypark, amit a Dunántúl egyik legnagyobb vidámparkjaként, részben állami támogatásból építettek ki. A Kanizsa Médiaház helyi portál is arról ír, a vidámpark Facebook-oldala már egy bükfürdői élményközpontot reklámoz. A leírás így cseng:

„Kedves Vendégeink! Tájékoztatunk Titeket, hogy a Zobori Élménypark végleg bezárja kapuit. De nem kell aggódnotok, hiszen a kalandok nem érnek véget. Örömmel ajánljuk figyelmetekbe a Funcity-t Bükfürdőn, ahol új, izgalmas élmények várnak Rátok egész évben.”

A 24.hu még bő négy éve írt róla, hogy a Kis-Balaton közelében kiépített vidámparkot üzemeltető Zobori Kalandozoo Kft. 923 millió forintot kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hogy fejlessze az élménykínálatot. A cég többségi tulajdonosa Szabadics Zoltán (jelen állás szerint 50,5 százalékban, a maradék rész Szabadicsné Rádi Éváé), aki már többször nyert el állami pénzeket különböző turisztikai projektjeire. Így a Zalaszabarra telepített hullámvasútra is közel egymilliárd forint jutott. Ennek átadásán annak idején Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is jelen volt.

Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján a Zobori Kalandozoo Kft.-nek a járvány éveiben ment a legjobban, 2021-ben 715 millió, 2022-ben 566 millió, míg tavaly már csak közel 118 millió forint volt a nettó árbevétele. Ennek megfelelően az adózott eredménye is bezuhant a 2022-es majdnem 153 millióról 355 ezer forintra. A cég tavalyi mérlege alapján 14 főt alkalmazott.

A zalaszabari parknál azért is érdekes a bezárás, mert egy kisebb falu méretű, sok épületből és attrakcióból álló komplexumot építettek fel a szőlőhegyre, pazar kilátással a Kis-Balatonra. Hogy a nagy vidámparkot miért kellett bezárni, arról megkérdeztük az érintett egykori üzemeltetőt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!