Már többe kerülnek a lakások Szegeden, mint Budapest XX. kerületében

2024. április 12. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az átlagos négyzetméterárak elérték Budapesten az egymillió forintot áprilisban, de a különböző budapesti kerületek között óriási eltéréseket találni: az V. kerületben közel 1,6 milliós, míg a XX. kerületben 700 ezer forint alattiak a négyzetméterárak. Az Ingatlan.com azt írja, hogy a vármegyeszékhelyek közül Debrecen a legdrágább, utána jön Győr és Veszprém, de a legnagyobb drágulás Szegeden történt az elmúlt egy évben.

Fotó: Ingatlan.com
Fotó: Ingatlan.com

Az Ingatlan.com lakásárindexe 2,7 százalékos áremelkedést mutat éves összevetésben, ami az egytizede annak a drágulási ütemnek, ami 2022 előtt jellemezte időnként a lakáspiacot. Márciusban országosan 1,7, Budapesten pedig 1,3 százalékos volt a növekedés az előző hónaphoz képest. A lakásdrágulás üteme pedig egyelőre elmarad az infláció mértékétől, ami szintén a vevőknek kedvez- idézte a közlemény Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

A KSH előző héten publikált adatai szerint 2023 utolsó negyedévében 3 százalékkal nőttek az árak, az Ingatlan.com lakásárindexe pedig 2 százalékos emelkedést mutatott. Itt fontos megemlíteni, hogy az Ingatlan.com lakásárindexe nem az aktuális kínálati árakból dolgozik, hanem a lekerült hirdetésekéből, ezért is mozog szorosan együtt az illetékhivatal adataiból dolgozó lakásárindexekkel – magyarázta Balogh.

Fotó: Ingatlan.com
Fotó: Ingatlan.com

A vármegyeszékhelyek piacait tekintve az áprilisi árak azt mutatják, hogy Debrecen a legdrágább nagyváros a 800 ezer forintos átlagos négyzetméterárával, ezután Győr és Veszprém következik a sorban 774 ezer és 751 ezer forinttal. A legjelentősebb változás Szegeden történt, ahol 13 százalékkal 746 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak egy év alatt, köszönhetően a városban megjelenő autóipari és hadiipari gyárberuházásoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!