A kínai zászlós pápai épület tulaja: Ez nem provokáció, tényleg van akkumulátorgyárban utazó érdeklődőnk

2024. április 10. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretném leszögezni, hogy semmiféle ”provokáció„ vagy politika nincs az ügylet mögött. Ezúton szeretném megkérni az urakat, hogy ne is próbáljanak politikai csatározás színhelyét kreálni ebből az ingatlanból!”

– írta közleményében Török Zsolt, annak a pápai épületnek a tulajdonosa, amire egy hete került ki egy kínai és egy magyar zászlóval ellátott tábla. A pápai vasútállomás szemközti épületének falán lévő tábla azt hirdette: a területen hamarosan lítium-ion akkumulátorokhoz szükséges elemek gyártása kezdődik, valamint egy 220 férőhelyes munkásszálló is épül. A városvezetés ekkor gyorsan lesöpörte az aggodalmakat az asztalról, azt mondták, szerintük a tábla csak provokáció.

Az épület tulajdonosa, Török Zsolt a pápai városvezetés reakciójára válaszolt a közleményében. Azt írja, hogy amit a „kínai vevő-jelöltről tudni lehet, hogy több kontinensen, már működő akkumulátorgyárral rendelkezik és most, Európa felé indítja meg terjeszkedését.”

Török azt írja, úgy tudja, a kínai vásárló Magyarország mellett Németországban is vásárolt már területeket idén. „Hazánkban gyártással, just in time rendszerben, és az ehhez szükséges logisztikai tevékenységgel kíván foglalkozni.” A munkához olyan területre van szükségük, ami elég nagy, így Török szerint

„a Pápa Béke tér 3. szám alatt található több mint 21.000 nm terület, fekvését és elhelyezkedését tekintve megfelelő számukra, mivel az M1 autópálya közelsége miatt könnyen elérhetőek a környező országok is”.

A tulajdonos azonban kiemeli, bár a kínai vevő a legmagasabb ajánlattevő jelenleg a területre (vételi szándéknyilatkozatot és letétet is tett), egyelőre nem kötelezték el magukat. „Mivel szüleim, rokonaim és barátaim élnek a városban, nyilván én sem szeretném, ha akkumulátorgyártás, vagy akár sérült elemek tárolása történne Pápán.” – tette hozzá Török. A tulajdonos azt mondta, ezért futják a köröket továbbra is, ezért aktív még a hirdetés. Török azt is megígérte: a hasonló ajánlatok közül a legkörnyezetkímélőbb mellett fognak dönteni majd.

Török Zsolt azt is kifejtette, hogy azért értékesítik a területet, mert ők egy lakóparkot akartak oda felhúzni, de erre nem kaptak engedélyt. Török hozzátette, a polgármester azt ígérte 2019-es programjában, hogy az érintett területet is rehabilitálják, kulturális központ, múzeum kerül oda: de azt csak a polgármester tudhatja, miért nem valósult ez végül meg. „Minket ezidáig az önkormányzat részéről nem kerestek vételi szándékkal” – tette hozzá.

A volt Elekthermax telepet, a hozzá kapcsolódó épületeket és területet régóta hirdetik, ára 385 millió forint, a telephelyre bejegyzett Camelot Holding Ingatlanhasznosító Kft. ellen pedig végrehajtási eljárás zajlik.

A kínai zászlós plakátra a városvezetés egy hete azt írta, hogy szerintük senki nem kezdeményezett pápai akkumulátorgyárral kapcsolatos eljárást, az ingatlan ma is a Camelot Kft. tulajdona, az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonos változásra utaló széljegy nincs bejegyezve. „Minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk arra, hogy a Béke téren a pápaiak egészségére veszélyt jelentő tevékenységet ellehetetlenítsünk, ebben a kiállásban számítunk minden józan gondolkodású pápai polgár támogatására!” – írta Áldozó Tamás polgármester, provokációnak nevezve a táblát.

(Infopápa)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!