Negatívra módosította Kína adósbesorolásának kilátását a Fitch

2024. április 10. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína államadós-kockázati minősítésének kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a kilátás módosításával egy időben megerősítette Kína hosszú futamú devizaadósság-kötelezettségeinek „A plusz” szintű, elsőrendű befektetői besorolását.

A Fitch indoklása szerint a negatív korrekció azt mutatja, hogy egyre nagyobb kockázatok terhelik Kína közfinanszírozási kilátásait a bizonytalanabbá vált gazdasági környezetben. A bizonytalansághoz hozzájön az is, hogy a kínai kormány átalakította az ingatlanszektortól függő gazdasági növekedést. A Fitch előrejelzése szerint idén a kínai államháztartási hiány 7,1 százalékra emelkedik 5,8 százalékról.

A Fitch megjegyzi azt is, hogy a kínai államháztartás 2020 óta folyamatosan magas hiányokkal zár: az ebben az időszakban mért deficitek hozzávetőleg kétszeresen haladták meg a 2015 és 2019 közötti 3,1 százalékos éves átlagot. A cég hangsúlyozza, hogy ez egyértelmű romlási folyamatot jelez.

Tavaly decemberben minősítette le a Moody's Kínát. Ő azzal indokolta a döntést, hogy a jelek szerint a kínai kormány a pénzügyi stresszhelyzetben lévő regionális és helyi önkormányzatok finanszírozási támogatására készül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!