Új átverés terjed: nem várt csomagokat küldenek ki utánvétellel, felbontás után derül ki, hogy kamu az egész

2024. április 6. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Már tavaly is tele volt az internet a banki csalásokról, adatlopásokról és különböző interneten keresztül megvalósuló lehúzásokkal, a 24.hu cikke szerint azonban idén az átverés egy új formája kezdett el terjedni. Ennek lényege, hogy meg nem rendelt kamucsomagokat küldenek ki címekre, amelyeket a gyanútlan címzettek kifizetnek. Aztán a csomag felbontása után veszik észre, hogy az vagy üres, vagy valami teljesen értéktelen és használhatatlan terméket tartalmaz.

A 24.hu-nak nyilatkozó MPL-futár szerint egy-két éve jelentek meg a FAN-logós csomagküldemények, az utóbbi hónapokban azonban egyre több lett ezekből. Szerinte azoknak, akik ilyeneket kaptak, a fele nem is rendelt semmit, a másik fele rendelt ugyan, de nem azt, vagy nem olyan minőségű terméket, ami a hirdetésen szerepelt.

A futár szerint az összes kiszállított csomag 4-5 százaléka lehet a gyanús FAN-logós termék, amelyek többnyire 7500, 15 000, 22 000 vagy 30 000 forintos standard áron futnak. Ezeknél ők már előre figyelmeztetni szokták a vevőket, hogy ne vegyék át a csomagot, vagy azonnal bontsák ki és ellenőrizzék, hogy az van-e benne, amit vártak. A futárok gyakran találkoznak azzal, hogy a visszaküldött csomagokat átcímzik, és valaki másnak újra kiküldik.

A futár szerint a címzettek közül sok az idős ember, akik gyakran azt hiszik, hogy a gyerekeik rendeltek nekik valamit, ezért kifizetik és átveszik a termékeket. Átvétel és fizetés után azonban nem nagyon lehet már mit kezdeni a kamucsomagokkal, ilyenkor a rendőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez lehet fordulni.

A Magyar Posta erről azt írta: ők csak kézbesítők, a megrendelt csomagok tartalmáról nincs és nem is lehet információjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!