Drágának tűnik a 650 forintos üzemanyag? Lehet, hogy nemsokára 700 lesz

2024. április 6. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem száz forintot drágult a benzin és a dízel december óta, és vannak arra utaló jelek, hogy a következő hónapokban tovább drágulnak majd, és elérhetik akár a 700 forintos literenkénti árat is. A forint erősödése javíthat a helyzeten, de külföldről inkább rossz hírek érkeznek.

Az Mfor.hu cikke szerint az utóbbi napokban mind az Amerikában irányadó WTI, mind a Nyugat-Európában irányadó Brent típusú nyersolaj ára tavaly október óta nem látott csúcsra emelkedett. A drágulás egyik oka, hogy egyelőre nem látszik a gázai háború lezárásának lehetősége, miközben egyre inkább kiélesedik a konfliktus Izrael és Irán között.

Az is az árak emelkedését segíti elő, hogy az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók miatt az orosz kőolaj-feldolgozók nem vagy csak nagyon nehezen tudnak alkatrészekhez jutni. Korábban ezeket nyugati országokból importálták, most viszont helyi mérnököknek kell kifejleszteni a pótalkatrészeket, ami nem mindig sikerül – írja az Economix.

A Volga mentén lévő, Lukoilhoz tartozó Norsi feldolgozóban például még januárban sérült meg egy turbina, amit a Reuters információi szerint azóta sem sikerült kijavítani. A hiba miatt a feldolgozó üzemanyag-előállító kapacitása jelentősen csökkent.

Az ukránok az utóbbi időben egyre intenzívebben és egyre sikeresebben támadják drónokkal az oroszországi energia-infrastruktúrát, különösen gyakran céloznak meg olajfeldolgozó üzemeket. Oroszország üzemanyag-termelése március utolsó hetében a februári átlaghoz képest 12 százalékkal csökkent. Ez a piacon egyelőre még nem látszik, de a következő időszakban hatása lehet majd. Kérdés, milyen tempóban haladnak az ukránok a támadásokkal, az oroszok pedig a helyreállítással.

Az üzemanyag árát az is növelheti, hogy az idei adatok szerint tovább nőtt a globális olajfogyasztás – írja az Mfor.hu. Ráadásul az utóbbi időszakban gyengélkedő kínai és európai uniós gazdaságok is kezdenek magukhoz térni, a gazdaság élénkülése pedig együtt jár a kőolaj iránti kereslet növekedésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!