Parragh László az új versenytörvényről: Megértem, hogy a vállalkozásoknak ez egy aggasztó lépés

2024. április 4. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

Parragh László a készülő új versenytörvényről azt mondta a Mandinernek: megérti, hogy a vállalkozásoknak ez egy aggasztó lépés, ugyanakkor a magyar piac és a gazdaság védelme érdekében időszerű a szabályozás, amely a nyugat-európai országok mindegyikében régóta létezik.

A napokban derültek ki az új versenytörvény részletei, ami akár a nagy cégek részvényeseinek a tulajdonjogát is érintheti, azaz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) belenyúlhatna nagyvállalatok tulajdonviszonyaiba is. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy „régóta napirenden van, hogy az állam a piac szabályozottabb működése és a túlzott vállalati erőfölény kialakulásának megakadályozása érdekében meghozhasson olyan intézkedéseket is, amelyek adott esetben a magántulajdon korlátozásával is járhatnak”.

Parragh megismételte azt az álláspontot, miszerint ez összhangban van a nemzetközi és az uniós gyakorlattal is. Szerinte a jelenlegi versenytörvény nem ad lehetőséget a „trösztellenes” lépésekre, de a módosítással már lesz lehetősége fellépni az államnak a „piaci versenyt súlyosan torzító magatartással szemben”. Hozzátette: a jelenlegi geopolitikai helyzetben nemzetbiztonsági érdek, hogy összhangban legyenek a magántőke és az állam érdekei.

A versenyhivatal nemzetközi (elsősorban német) gyakorlatot emleget, és a szabályozást hasznosnak ítéli a fogyasztók szempontjából. Hasonló szabályokra valóban több országban is van példa, de a magyar kormány viselt dolgai miatt sokan attól tartanak, hogy ebből a törvényből is politikai bunkósbot lehet. A GVH szerint erősödő hatáskörei csak preventív célokat szolgálnak. A készülő versenytörvényről, arról, hogy mik az „alapvető jelentőségű vállalkozások”, kire illik ez, és milyen újdonságok vannak még a tervezetben, korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!