25 év börtönbüntetésre ítélték Sam Bankman-Friedet, a csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítóját

2024. március 28. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

300 hónap, azaz 25 év börtönbüntetésre ítélték Sam Bankman-Friedet, az FTX kriptotőzsde társalapítóját – írja a Verge.

Bankman-Friedet hétrendbeli összeesküvéssel és csalással vádolták, miután az általa vezetett tőzsde összeomlott.

A bíró által kiszabott büntetés így is rövidebb az ügyészek által kért 40-50 évnél, és jóval kevesebb, mint a maximálisan kiszabható 110 év. Bankman-Fried ügyvédei hat és fél évet tartottak volna megfelelőnek.

Lewis Kaplan bíró spekulatívnak nevezte a védelem azon állításait, miszerint az embereket visszafizetik, és megállapította, hogy az FTX ügyfelei 8 milliárd dollárt veszítettek. A bíró szerint Bankman-Fried megpróbálta manipulálni a tanúkat, esküt szegett, és hamisan tanúskodott arról, hogy pontosan mikor is szerzett tudomást a 8 milliárd dolláros veszteségről.

Sam Bankman-Fried 2023. júniusában – Fotó: Angela Weiss / AFP or licensors
Sam Bankman-Fried 2023. júniusában – Fotó: Angela Weiss / AFP or licensors

A Verge szerint a tárgyalás során Bankman-Fried katasztrofálisan szerepelt. A bírónak fel kellett szólítania, hogy legalább a saját ügyvédjének kérdéseire válaszoljon, mivel állandóan olyan dolgokról beszélt, amiről ő akart. Azt is kijelentette, hogy bár alkalmazottai beszéltek neki egy 8 milliárd dolláros lyukról a könyvelésben, nem kérdezte meg, hová tűnt a pénz. Kaplan bíró elmondása szerint 30 éves pályafutása során még nem látott olyan szereplést, mint amit a kriptoguru művelt. Mindez meglátszott az esküdtszék döntésén is, akik 4 órán belül el tudták dönteni, hogy Bankman-Fried bűnös.

Bankman-Fried 2019-ben társalapítója volt az FTX-nek, és gyorsan a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje lett. Az FTX jó marketinggel és Bankman-Fried megnyerő személyiségével hihetetlenül gyorsan gigantikus befektetéseket szerzett, több tízmilliárd dollárt tároltak rajta. Csakhogy az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek nevezett tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

A lufi akkor durrant ki, amikor az egyik legnagyobb befektető, a Binance bejelentette, hogy eladja az összes FTX-es kriptóját. A döntés hatására az FTX-től két nap alatt hétmilliárd dollárnyi kriptovalutát menekítettek ki, amire a tőzsde fizetésképtelen lett és saját maga ellen csődeljárást kezdeményezett.

Az egész ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!