A kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére

2024. március 27. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére, mindenkinek egységesen tíz százalék kedvezményi lehetőséget engednének – írja a Hvg.hu a kormány honlapján még múlt hét pénteken megjelent könyvek árkötöttségéről szóló törvényjavaslat alapján. A javaslat lényege, hogy ne lehessen a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból egy éven át kedvezményt adni. Ha a könyvet nem Magyarországon adják ki, de az összes értékesítendő példányának legalább 50 százalékát Magyarországon értékesítik, akkor szintén alkalmazni kell rá a fix árat.

A javaslat véleményezésére március 30-ig van lehetőség. A javaslat indoklásában azt írják: a kötött árak érvényesítése biztosítja a könyvkínálat sokszínűségét, illetve azon minőségi könyvek kiadását, amelyek kevés példányban jelenhetnek meg.

A kötött könyvár lényege, hogy a kiadó és/vagy az importőr határozza meg az általa megjelentetett vagy forgalomba hozott könyv fogyasztói árát, és az meghatározott ideig a kiadó engedélye nélkül nem változtatható meg – írja a Hvg.hu. Magyarországon a javaslat szerint egy évig rögzítenék az árakat. Ez abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet legalább három éve még nem adták ki Magyarországon.

A törvény tehát a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozik. A törvényt a Magyarországon kiadott, külföldi forgalmazású könyvekre és az azok értékesítésére kötött szerződésekre is alkalmazni kell, ha azokat belföldön értékesítik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!