Lázár János: Nem az a baj, hogy van Mészáros Lőrinc és Szíjj László, hanem hogy kevés van belőlük

2024. március 21. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Én azt gondolom, hogy ennek az országnak nem az a problémája, hogy van Mészáros Lőrinc és Szíjj László, hanem hogy kevés van belőlük. Nekünk az lenne az érdekünk, hogy minél több Mészáros Lőrinc és minél több Szíjj László legyen, és mindenki minél erősebb legyen" – ezt mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján.

A konferencián a miniszter hosszú előadást tartott, amelyben az építőipar mellett más témákra is kitért, például ebben a beszédében szállt bele az osztrák fűszeres-közértesnek minősített Spar-ba.

De a konferencia témájához szorosabban kapcsolódva beszélt arról, hogy az építőipar, pontosabban az építésgazdaság, amibe ő beleérti az építőanyag-előállítást is, egy olyan iparága lehetne a magyar gazdaságnak, amelyet hosszú távon magyar kézben lehetne tartani. Mint mondta,

a kormány konkrét célkitűzése, hogy az építésgazdaságban hosszú távon a 10 legnagyobb vállalatból 8 magyar legyen.

Ehhez a kormány már hozzá is látott, Lázár értelmezésében az, ami 2010 és 2022 között zajlott, amit szociológusok és politológusok a nemzeti tőkésosztály kiépítésének neveznek, az a magyar építőipari vállalkozások föltőkésítése volt. Ezen a ponton emlegette azt, hogy minél több Szíjj Lászlóra és Mészáros Lőrincre lenne szükség, akiknek “feltőkésítését” a magyar független sajtó elég átfogóan követte az elmúlt bő évtizedben.

2022-ben viszont az energiaválság, az infláció és a pénzügyi források szűkülése teljesen új helyzetet teremtett az építésgazdaságban, a tavalyi recesszió leginkább az építőipart "vágta orrba". De Lázár szerint a 2024 és 2027 közötti időszak a gyárépítések időszaka lesz, ami óriási építőipari kapacitások lekötését teszi lehetővé. Kérdés, hogy a magyar építőipari cégek ebben versenybe tudnak-e szállni, vannak-e elég hatékonyak, rendelkeznek-e elég tőkével és hitellel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!