A legnagyobb olajcég vezetője szerint képzelgés, hogy vége az olaj korának

2024. március 19. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Amin Nasszer, a szaúd-arábiai állami olajcég, az Aramco vezérigazgatója „képzelgésnek” nevezte, hogy ki lehet vezetni az energiamixből a szénhidrogéneket. A texasi Houstonban tartott panelbeszélgetés vendégeként Nasszer elmondta, hogy szerinte az elmúlt évek zöldenergia-fordulata épp elbukik, hiszen globális szinten a napenergia és a szélenergia sem tudott érdemi áttörést elérni (a globális energiamixben még mindig csak 4 százalék az arányuk), az autók között pedig még mindig nagyon alacsony az elektromos autók aránya (3 százalékos). Közben az olajra és a földgázra továbbra is egyre nagyobb kereslet mutatkozik. Történik mindez annak ellenére, hogy az utóbbi két évtizedben a világ kormányai Nasszer számításai szerint 9,5 billió dollárt költöttek a zöldenergia felfuttatására.

Abból a szempontból mindenképp igaza van, hogy még a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése is 2030-ra teszi az olaj- és földgézkereslet tetőzését, számításaik szerint érdemben csak a következő évtizedben indul majd el a Föld kőolaj- és földgázszükségletének csökkenése.

A CNBC tudósítása szerint azonban Nasszer még a 2030-as dátumot is vitatta, szerinte mindenkinek be kellene látnia, hogy még akkor sem várható tetőzés, a bolygó szénhidrogén-igénye sokáig csak növekedni fog. A vezérigazgató szerint hiába csökken némelyik gazdagabb ország olaj- és gázfogyasztása, a globális dél fejlődő országai továbbra is hajtják a keresletet, és ahogy egyre jobban élnek majd ezekben az országokban az emberek, még tovább fogják hajtani. Ráadásul a bolygó népességének 85 százaléka ezekben az országokban él, és a zöldátállásra fordított pénzeknek csak mindössze 5 százaléka az, ami itt hasznosul.

Nasszer szerint a zöldenergia helyett inkább azzal kellene foglalkozni, hogy az olaj és a földgáz elégetéséből származó károsanyag-kibocsátást tudjuk technológiai fejlesztésekkel csökkenteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!