Drónos ételkiszállítással újít a foodora, Svédországban próbálják ki elsőként

2024. március 15. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Európában elsőként indít drónos ételkiszállítást a foodora – jelentette be a cég egy csütörtöki közleményben. Eszerint a Tele2 és az Aerit vállalatokkal Svédországban úttörő drónos kiszállításba kezdenek, elsőként az élelmiszeriparban. A dróntechnológiában vezető Aerit a kiszállításhoz olyan drónokat fejlesztett ki, amelyek integrálódnak a foodora technológiai platformjába a zökkenőmentes és hatékony kiszállítási élmény megteremtése érdekében.

„A gyors házhozszállítás számunkra demokratikus kérdés – bárhol is tartózkodik az ember az országban, lehetővé kell tenni, hogy gyorsan hozzájusson ahhoz, amire szüksége van, például gyógyszerekhez vagy a napi bevásárláshoz. Ez a lehetőség nem csak azok számára kell, hogy elérhető legyen, akik a nagyvárosokban élnek” – idézte a közlemény Daniel Gustafsson Rabát, a a svéd foodora logisztikai igazgatóját.

A drónos kiszállítások a hét minden napján elérhetőek lesznek, elsőként a Stockholm közeli, szigetekkel tagolt Värmdö területén – itt próbálják ki a drónos kiszállításokat. A következő hónapokban folyamatosan bővül majd a partnerségben résztvevő éttermek és üzletek száma. A foodora célja a további terjeszkedésen keresztül az, hogy a nehezen megközelíthető területeken is ugyanazt a szolgáltatást nyújthassák, mint a nagyvárosokban. „Az igazi innovációkat a szükség szüli, és bár nálunk nincsenek extrém nehezen megközelíthető városrészek vagy települések, mint egy széttagolt szigetekkel tarkított országban, a jövő logisztikája elképzelhetetlen a foodora alakító részvétele nélkül” – osztotta meg a magyar vonatkozásokat Garay Péter, a foodora Magyarország operatív igazgatója.

„Magyarországon mindig is nélkülözhetetlenek lesznek a futárpartnereink, a technológiai lehetőségekre pedig inkább segítő kézként tekintünk. Olyan területeken tudjuk elképzelni az automatizációt, amely a futárok számára is könnyítést jelenthet: például egy nagyobb irodaházban, vagy zárt campuson, ahol több perc is lehet, amíg a futár megtalálja a vásárlót vagy az ajtót, pedig már úton lehetne a következő rendelésért. Ezekben a helyzetekben hasznos lehet egy az adott helyszínre optimalizált robot, amely átveszi a recepción a rendelést a futártól, és azt a megfelelő ajtóhoz, vagy akár az íróasztalhoz viszi, miközben melegen tartja” – tette hozzá Garay Péter. A drónok egyébként legfeljebb 12 kilométeres kiszállítási hatótávval rendelkeznek, és legfeljebb 4 kilogramm súlyt tudnak vinni esőben, szélben és hóban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!