Betontorzó Szolnokon: luxushotelt ígértek állami milliárdokból, most a hatóság leállíttatta az építkezést

2024. március 12. – 11:52

Betontorzó Szolnokon: luxushotelt ígértek állami milliárdokból, most a hatóság leállíttatta az építkezést
A félbehagyott Tiszakavics Szálloda – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szolnokon, a Holt-Tisza partján épül a 150 szobás Tiszakavics Szálloda, de a beruházásról novemberben levonultak a munkások.
  • A városban sokan attól félnek, hogy félbehagyják az egészet, és szálloda helyett egy betontorzót kapnak, de a beruházó szerint csak lelassult az építkezés.
  • A valóság viszont az, hogy az építkezés az elejétől fogva szabálytalanul ment, ami most kiderült, így a hatóságok megtiltották, hogy folytassák azt. Az esettel összefüggésben a NAV-nál költségvetési csalás gyanúja miatt indítottak eljárást.
  • Közben a kivitelező 450 millió forintot követel a beruházótól, aki viszont inkább felmondaná az építési szerződést.

150 szobás, 17 ezer négyzetméteres, háromemeletes négycsillagos wellness- és sportszálloda épül Szolnokon, a Holt-Tisza partján – írtuk meg 2020 decemberében. A Tiszakavics Szálloda (Riverstone Hotel) 10 milliárd forintos beruházásához akkor 4 milliárd forint állami támogatást ítéltek meg a turizmusfejlesztésre szolgáló Kisfaludy Programból. Az építkezést 2021-ben kezdték volna el, a szálloda átadását 2023-ra ígérték.

A szálló a hírekbe legközelebb 2022 februárjában került be, amikor alapkövét Varga Judit igazságügyi miniszter, Szalay Ferenc szolnoki polgármester és Kállai Mária szolnoki országgyűlési képviselő társaságában tették le. Az akkor épp beinduló infláció miatt azonban a beruházás költségvetését akkor már 15 milliárd forintra becsülték, és az átadást is 2024 őszére halasztották el.

A szállodát a Green Plan-csoport építteti, amely honlapja szerint napelemek forgalmazásával és felszerelésével, valamint megújuló energiára alapuló rendszerek telepítésével foglalkozik. A céget vezető Plachy László az alapkőletételnél azt mondta: a céljuk egy olyan szálloda felépítése, amely a térségben mindenképp, de remélhetőleg az országban is egyedülálló lesz.

Idén februárban azonban kiderült, hogy a beruházás 4 milliárd forintos állami támogatásából 1,8 milliárd forintot visszavontak. Vagyis miközben a projekt költségvetése a másfélszeresére nőtt, az állami támogatás majdnem felét elvették.

Február végén aztán a Magyar Narancs írta meg, hogy a szállodával ennél nagyobb problémák lehetnek: helyi forrásaik szerint ugyanis az építkezés három-négy hónapja leállt, és nem lehet tudni, mikor fogják azt folytatni. Györfi Mihály ellenzéki önkormányzati képviselő és polgármesterjelölt akkor már azt vizionálta, hogy a szálloda helyett csak „egy bizonytalan sorsú torzó” maradhat a Tisza-parton.

Plachy László, a Green Plan Cégcsoport ügyvezetője, Szalay Ferenc szolnoki polgármester, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter, Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő és Ligeti József önkormányzati képviselő (b-j) a szolnoki százötvenöt szobás, négycsillagos superior Riverstone „zöld” hotel alapkőletételén 2022. február 28-án – Fotó: Mészáros János / MTI
Plachy László, a Green Plan Cégcsoport ügyvezetője, Szalay Ferenc szolnoki polgármester, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter, Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő és Ligeti József önkormányzati képviselő (b-j) a szolnoki százötvenöt szobás, négycsillagos superior Riverstone „zöld” hotel alapkőletételén 2022. február 28-án – Fotó: Mészáros János / MTI

Erre válaszul a Green Plan képviselője a Szoljon megyei lapnak azt nyilatkozta: az építkezés nem állt le, csak átmenetileg lelassult, mert „az említett forrásmegvonás valóban szükségessé tette a finanszírozás átütemezését és többletforrások előteremtését”. Szerinte viszont a kivitelezés tavasszal felgyorsul, és várhatóan 2025 végén, de legfeljebb 2027 elején átadják a szállodát.

Információink szerint egyáltalán nem igaz, hogy a kivitelezés csak átmenetileg lassult le. Úgy tudjuk,

  • az építkezés folytatását a kormányhivatal megtiltotta;
  • a kivitelező nem hajlandó tovább dolgozni, mert szerinte a Green Plan több százmillió forinttal tartozik neki;
  • emiatt az építtető felmondta a kivitelezővel kötött szerződését;
  • és az ügyben költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt nyomoz a NAV.

Fizetési problémák

Február közepén, tehát a támogatás megvonásának híre után nem sokkal értesültünk róla, hogy a beruházónak egy másik, ennél komolyabb problémája is van. Január 8-án a szolnoki kormányhivatal építésfelügyeleti osztálya ugyanis ellenőrizte, hogy minden rendben van-e az építkezés dokumentációjával. Kiderült, hogy a dokumentumok hiányosak, mert nem tartalmazzák az építkezés fedezetkezelőjéről szóló információkat. A hivatal felszólította a Green Plant, hogy osszák meg velük az erről szóló dokumentumot, de mivel ezt nem tették meg, január 29-én azonnali hatállyal megtiltották a kivitelezés folytatását.

Az ügy előzménye, hogy a Green Plan 2022 júniusában kötött szerződést a beruházás szerkezetépítési és mélyépítési munkáira egy Most-Épker Kft. elnevezésű céggel, amely még abban az évben elkezdte építeni a szállodát. A két cég közel kétmilliárd forintos díjban egyezett meg, a pontos munkát és az árat azonban később kismértékben többször is módosították.

A hozzánk eljutott dokumentumok szerint a Green Plan 2023 elején elkezdett elmaradni a kifizetéseivel, amiért a Most-Épker az év során kétszer is leállította a munkát. Akkor kisebb-nagyobb szünetek után még sikerült megegyezni a folytatásról, de a kivitelező szerint a Green Plan később sem tudott rendesen fizetni, így tavaly őszre már több mint kétszázmillió forinttal tartozott nekik.

A két fél közötti viszony ősz végére annyira elmérgesedett, hogy Most-Épker vezetése november végén közölte: addig nem fejezik be a munkát, amíg ki nem fizetik korábbi számláikat.

A Green Plan erre válaszul szerződésszegéssel vádolta meg a kivitelezőt, és felmondta a velük kötött szerződést. A Most-Épker tagadja a szerződésszegést, a két cég között azóta sincs megegyezés. Ekkor jött be a képbe a kormányhivatal, ami január végével fedezetkezelő hiányával megtiltotta az akkor már amúgy is leállt építkezés folytatását.

Ezen a ponton érdemes tisztázni, hogy mi az a fedezetkezelő. Bizonyos típusú építési projekteknél a magyar törvények szerint kötelező fedezetkezelőt bevonni. Ez egy olyan fél, amely rálátást kap az építés megrendelőjének a pénzügyeire, és ellenőrzi, hogy megvan-e a beruházáshoz elegendő pénz. Ezzel garantálják, hogy nem fogy el a beruházó pénze az építkezés befejezése előtt, és annak befejezéséig ki tudják fizetni a kivitelezőt.

A szolnoki kormányhivatal azért tiltotta meg az építkezés folytatását, mert a Green Plan nem adta át a fedezetkezelőre vonatkozó információkat. A kivitelezők szerint azért, mert ilyen soha nem is volt, vagyis hiába lett volna a beruházó kötelessége, hogy fedezetkezelőt vonjon be a projektbe, ezt nem tette meg. (Megkerestük a szolnoki kormányhivatalt, amely kérdésünkre azt írta: „a Szolnokon létesülő Riverstone Hotel / Tiszakavics Szálloda ügyében hatósági eljárás van folyamatban”, ezért az ügyben tájékoztatást nem adhatnak.)

A Tiszakavics Szálloda félbehagyott építkezése – Fotó: Olvasói fotó / Telex A Tiszakavics Szálloda félbehagyott építkezése – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A Tiszakavics Szálloda félbehagyott építkezése – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ezzel párhuzamosan az ügyben bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz, amely azt a NAV-nak adta tovább. Ők megkeresésünkre azt írták: ebben az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információjuk. Más forrásból úgy tudjuk, a NAV az állami támogatás „jóváhagyott céltól eltérő felhasználásával elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen” eljárást folytat.

A kivitelező Most-Épker képviselői a Telexnek azt mondták: szerintük a Green Plannek igazából soha nem volt a 15 milliárdos projekthez elegendő pénze.

Ráadásul szerintük a Green Plan többségi tulajdonosa, Plachy László 2023-ban, tehát már a kifizetési problémák időszakában azzal büszkélkedett nekik, hogy egy prémiumkategóriás autót és egy szicíliai házat vásárolt.

A Most-Épker szerint a Green Plan mostanra körülbelül 450 millió forinttal tartozik nekik. Ahogy ez más építőipari projekteknél lenni szokott, a tartozás miatt ők is nehezen tudják fizetni az alvállalkozóikat, akiknek így szintén veszélybe kerülhet a túlélése.

Az ügyben részletes kérdésekkel megkerestük a Plachy Lászlót és a Green Plan-csoportot, de ezekre nem reagáltak. Eljutott viszont hozzánk egy dokumentum, amely szerint a cég hibás teljesítéssel vádolja a Most-Épkert, és meghiúsulási kötbért kér azon számon. A Green Plan ennek megfelelően összerakott egy saját elszámolást, és aszerint szeretne szerződést bontani a kivitelezővel. A Most-Épker ezt viszont nem fogadja el, így elképzelhető, hogy polgári perben folytatódik az ügy. A szálloda építése november óta áll.

A napelemkirály szállodabiznisze

A pontosság kedvéért itt érdemes megjegyezni, hogy a Kisfaludy-támogatást a Green Plan Center Kft. kapta, amely céges beszámolói szerint a GP Holding Vagyonkezelő tulajdonában van, amelynek Plachy László és Plachy Gyöngyi a tulajdonosai. A Green Plan Center bízta meg fővállalkozóként a szintén a Plachyékhoz tartozó Green Plan Energyt a szálloda felépítésével, és ez a cég szerződött aztán a Most-Épkerrel.

Plachy Lászlónak egyébként számos kisebb-nagyobb cége van, a legnagyobb ezek közül a Green Plan Energy, amely céges beszámolója szerint 2022-ben 19,9 milliárdos forgalom mellett 3,5 milliárdos eredményt ért el. A cég 2020-ban 282 millió forint támogatást kapott az államtól, amiről Szijjártó Péter személyesen számolt be a Facebookon.

De a Green Plan Energy a résztulajdonosa annak a North Energy System (NES) Zrt.-nek is, amelyet 2020-ban a Palkovics-féle Innovációs és Technológiai Minisztérium segített ki azzal, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították egy napelemprojektjüket. Ennek részeként a cég kérésére 18 településen összesen 229 helyrajzi számot minősítettek beruházási célterületté, majd a tulajdonosok dönthettek, hogy eladják a földjeiket Plachyéknak, vagy megvárják, míg azokat kisajátítják – erről akkor a 444 számolt be.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után megkeresett minket a Plachy Gyöngyi, a Green Plan-cégek ügyvezetője, aki írta: nem tudnak arról, hogy a NAV nyomozna az építkezés ügyében, és ez nem befolyásolhatja az építkezés folytatását. A Green Plan szerint ezen kívül nincs összefüggés a beruházás körüli problémák, és Plachy László személyes pénzügyi műveletei között.

Helyreigazítás:
A cikkünkben korábban valótlanul állítottuk, hogy az építkezést 2021-ben kezdték volna el. A valóság ezzel szemben az, hogy a beruházási ütemterv szerint az építkezés megkezdése pontosan az eredeti ütemterv szerint történt, így a 2022. II. negyedévre előirányzott szerkezetépítési feladatok megkezdése tekintetében az akkor el is kezdett felvonulást követően 2022. júliusában a szerkezetépítés kivitelezése is megkezdődött.
Szintén tévesen került közlésre, hogy a Green Plannek soha nem volt a 15 milliárdos projekthez elegendő pénze. A valóság ezzel szemben az, hogy a teljes beruházás kizárólag saját erőből történő finanszírozása soha nem merült fel gazdaságilag racionális elgondolásként, a finanszírozás összetétele így a kezdetektől és jelenleg is az általánosan szokásos beruházási gyakorlat szerint a rendelkezésre álló saját finanszírozási és a támogatási szerződés szerinti elemekből tevődött össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!