Szellemi munkát végez? Sajnáljuk, de idén kisebb eséllyel fog nőni a bére, mint a fizikai dolgozóké

2024. március 12. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Míg tavaly csak a munkavállalók kicsit több mint fele, idén már a dolgozók 74 százaléka vár fizetésemelést vagy valamilyen extra juttatást, fizetéskiegészítést. Tavaly több embernek nőtt a fizetése, mint amennyi erre számított, idén viszont valószínűleg nem fognak annyian fizetésemelést kapni, mint amennyien remélik. Ez derül ki a Profession.hu sajtóközleményéből, amiben kutatásuk eredményeiről számolnak be.

Idén a munkavállalók elvárásai magasabbak tavalyhoz képest. 2023-ban a dolgozók 55 százaléka gondolta, hogy emelkedni fog a fizetése, idén viszont már 74 százalékuk számít jobb bérre vagy valamilyen juttatásra, bérkiegészítésre. Ugyanakkor a jobb fizetéssel kalkuláló munkavállalók fele azt érzi, hogy nem lesz kielégítő a fizetésemelés, magasabb összeget várnak el, mint amekkorát reálisnak tartanak.

A felmérésben több mint 500 cég vett részt, a válaszokból az derül ki, hogy idén kevesebb munkaadó tervezi emelni a fizetéseket, mint tavaly. Tízből hat megkérdezett cég tervez bérfejlesztést. A bérfejlesztést tervező cégek közül tízből hét úgy emelné a dolgozói fizetéseket, hogy azok az egész szervezetet általánosan érintsék. A Profession.hu kutatása szerint leginkább a nagyvállalatoknál fizikai munkát végző dolgozók várhatják, hogy idén többet fognak keresni.

2023-ban végül nagyobb mértékben emelték a munkáltatók a fizetéseket az előzetes terveikhez képest. Átlagosan 12,2 százalékkal terveztek, de végül 12,5 százalékkal növelték a dolgozói béreket. 2023-ban a munkavállalók 74 százaléka kapott fizetésemelést, rendszeres juttatást, egyösszegű bónuszt vagy fizetéskiegészítést. Az esetek 61 százalékában ez konkrét fizetésemelés volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!