14 milliós bírságot szabott ki az MNB a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-re

2024. március 11. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB összesen 14 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-re – derül ki a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményéből.

A bírságot a terméknyilvántartási, kiszervezési, tartalékszámítási, IT-biztonsági, megfelelőségi, kockázatkezelési, a biztosítási szerződések tartalmi elemeit érintő, termékfelügyeleti, ügyfél-tájékoztatási és panaszkezelési hiányosságok miatt szabták ki. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot végzett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-nél. A felügyelet megállapította, hogy a CIG Életbiztosító nem mindig határidőn belül bírálja el a kapott ajánlatokat, több esetben pontatlan adatokat tart nyilván a visszavásárlással megszűnt szerződésekről.

A CIG Életbiztosító informatikai rendszerében nem teljesítette minden esetben a biztonsági rendszer védelmének zártságára vonatkozó teljes körű ellenőrzést.

Több ponton is hiányosak voltak a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások szerződési feltételei. Egyáltalán nem, vagy ellentmondásosan tartalmazták például, hogyan kell bejelenteniük az ügyfeleknek a biztosítási eseményt, mivel jár, ha elmulasztják a bejelentést, mekkora a kockázati díj mértéke, milyen okokból és mértékben módosíthatók a szerződés díjai és költségei.

Az MNB kötelezte a CIG Életbiztosítót, hogy május 31-ig írásban adjon tájékoztatást a hiányosságok megszüntetéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!