Rövid távon most jobb befektetés lehet az állampapírnál a bankbetét

2024. március 8. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Annak az időszaknak, amikor a magas magyar infláció miatt pimaszul jól lehet kaszálni az állampapír-befektetésekkel, már vége van, ezt már számos cikkben megírtuk. Azt viszont talán senki nem látta jönni, hogy lesz egy időszak, amikor a bankbetéteken jobban lehet keresni, mint az államkötvényeken, még ha ez várhatóan csak egy rövid ideig lesz is igaz.

A Biztosdöntés.hu írt elemzést arról, hogy az infláció csökkenésével a bankbetétek kamatai növekedni kezdtek, a bankok pedig elkezdtek valamennyire versenyezni ezen a piacon. Pedig korábban nem volt sok ösztönzőjük arra, hogy a betétek felé tereljék az ügyfeleket, mert a kormány azzal, hogy adómentessé tette az állampapírokat, eléggé az utóbbiak felé döntötte a pályát.

Az elemzés szerint a hosszú távon legkedvezőbb államkötvény jelenleg a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), ami három évre évi 7 százalék kamatot ígér. Ehhez képest most több bank is ajánl a jegybanki alapkamatnak számító 9 százaléknál magasabb kamatozású betéteket. A Biztosdöntés.hu szerint viszont fontos hangsúlyozni, hogy ezek az ajánlatok rövid távra szólnak, és nem tudni, meddig marad fenn ez a helyzet, ahogy azt sem, hogy a FixMÁP kamata meddig marad ezen a szinten. A portál részletesebben is összeszedte, melyik bankok milyen betéteket ajánlanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!