27 milliárd dollárnál is több pénzt gyűjthet Kína az ország csipiparának a megerősítésére

2024. március 8. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

27 milliárd dollárnál is több pénzt gyűjthet össze Kína az ország csipgyártó vállalatainak a megsegítésére – írta meg a Bloomberg. A kormány így harcolna az amerikai korlátozások ellen, amik miatt a különböző technológiák és félvezetők nem jutnak el a kínai gyártókhoz, így megnehezítve az ország csippiacának növekedését.

Az összeget egy „Nagy Alapnak” becézett állami tőkealapba gyűjtik, a befolyó pénzek elsősorban helyi önkormányzatoktól és állami tulajdonú vállalatoktól érkeznek majd, a kormány csak a töredékét szolgáltatja az összegnek. Nem ez az első alkalom, hogy Kína így támogatja a helyi csipipart: a 2014-ben alapított Nagy Alap Kína elsődleges eszköze a csipgyártók megsegítésére, két befektetési körben eddig körülbelül 45 milliárd dollárt gyűjtött össze az évek során. A előző körben 27 milliárdot sikerült összeszedniük, a Bloomberg szerinti a mostani, harmadik körből befolyó összeg ennél is nagyobb lehet.

A gyűjtést követően ezeket a pénzeket a kínai technológiai minisztérium felügyeletével fektetik be az ország csipgyártó vállalataiban, a Bloomberg szerint a Nagy Alapnak már jelenleg is 74 startupban és cégben van részedesédese. Ez azt is jelenti, hogy az így tőkét kapó szervezetek a kínai állam támogatását élvezik.

2022-ben lelassultak a Nagy Alap beruházásai, miután a kínai vezetők korrupciós vizsgálatot rendeltek el az alap ellen, mivel annak nem sikerült áttörést elérnie a külföldi importot helyettesítő hazai félvezetők fejlesztésében. Több vezető is belebukott az eljárásba, majd a tavalyi év végén új erőre kapva az alap ismét elkezdett befektetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!