Rentingo: Átlagban negyedmilliónál is többet kértek egy budapesti albérletért februárban

2024. március 7. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább nőttek a bérleti díjak Budapesten az elmúlt két hónapban, így tavaly december óta összesen közel ötszázalékos volt a drágulása. A fővárosban februárban az átlagos albérleti díj – ugyan ezer forinttal, de – átlépte a negyedmilliós lélektani határt:

a bérbeadók 251 ezer forintért kínálták kiadó lakásukat

– derül ki a Rentingo.com friss albérletpiaci elemzéséből.

A bérlők fizetési hajlandósága attól is függ, hogyan alakulnak a reálkeresetek. Az év eleji fizetésemelések és a csökkenő infláció hatására növekvő bérek javítottak a lakást keresők helyzetén.

Februárban a bérlakást keresők Budapesten 240 ezer forintot is hajlandóak voltak fizetni egy kiadó ingatlanért, ezzel pedig másfél éves viszonylatban rekordszűkre zárult az olló a kínálati és a keresleti oldal között.

A legnagyobb különbség 2022 szeptemberében 22 százalék volt a bérlők és a bérbeadók között, ami idén februárra 4,5 százalékra csökkent:

Forrás: Rentingo.com
Forrás: Rentingo.com

A platform szerint az albérletek az év további részében még tovább drágulhatnak, miután a gazdaságpolitikának az a célja, hogy a reálbérek is egyre magasabbak legyenek.

Azonban nem egyenlő esélyekkel indul mindenki az albérletkeresés versenyében. A Rentingo.com szerint a legnehezebb dolga a kutyásoknak van, miután a bérbeadók csupán 24 százaléka hajlandó négylábúakat engedni a kiadó ingatlanba. Ennél valamivel szerencsésebbek a macskával költözők, velük a bérbeadók 27 százaléka írna alá bérleti szerződést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!