2,6 milliárddal támogatta a kormány a csigagyárat, csődbe mentek, és most a telephelyüket se bírják eladni

2024. február 28. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Második körben sem sikerült elárverezni a korábban több milliárdos állami támogatással megtolt Bourgogne Gastronomy Kft. zalaszentgróti csigagyárát. A cég csődbe ment, éppen felszámolják, de nem akad vevő erre az ingatlanjukra – írja a 444.

A Bourgogne Gastronomy Kft. 2,6 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott csigagyártásra. Ez egy idő után nem sikerült, a rengeteg pénz ellenére csődbe mentek, és a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté minősítette a céget. Ezért most a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. próbálja meg felszámolni azt.

Ennek lenne a része, hogy eladják a korábbi zalaszentgróti csigagyárukat. Először 199,2 millió forintért próbálták meg eladni, a második körben 159,3 millió forintért, de ezért se vitte el a 62 ezer négyzetméteres telephelyet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség szerint a Bourgogne Gastronomie (BG) Kft. 6,5 milliárd forintból felépített és 2019 szeptemberében átadott kisvárdai üzemének beruházásához a minisztérium egy 2017-es támogatási szerződés alapján adott 2,52 milliárd forintot. A cég azonban ennek a szerződésnek több pontját is megszegte.

A BG Kft. „a 2020-as üzleti évben a vállalt 300 fős átlagos állományi létszám helyett 184 fős átlagos dolgozói létszámmal rendelkezett, amelyből továbbá a vállalt 15 fős felsőfokú végzettséggel rendelkező átlagos állományi létszám helyett átlagosan 8 főt foglalkoztatott. A cég továbbá megszegte a támogatási szerződésben rögzített beszámolási és tájékoztatási kötelezettségeit is. Mindez a támogató elállását eredményezte a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014-es kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseire figyelemmel” – közölte a HIPA.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!