Tizenkét százalékkal többen igényeltek személyi kölcsönt tavaly, mint 2022-ben

2024. február 27. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 12 százalékkal többen igényeltek személyi kölcsönt tavaly, mint 2022-ben- írja a Világgazdaság.

A lap szerint a személyi kölcsönöket kevéssé érinti a lakossági hitelpiacon látható visszaesés: a megkötött új szerződések összege már egyre közelebb jár a 2019-es csúcshoz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023-ban 245 ezer új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók, ami majdnem 26 ezerrel – 11,8 százalékkal – több az egy évvel korábbinál.

Az új szerződések összege 522,9 milliárd forintot ért el a jegybank statisztikái szerint, ami 6,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A lap szerint ez önmagában ugyan nem jelentős teljesítmény, de ha figyelembe veszik, hogy a teljes fogyasztásihitel-piac 11,5 százalékkal zsugorodott 2023-ban, nem tekinthető rossz eredménynek.

Az új személyihitel-igénylések száma pedig szerintük annak ellenére ugrott meg tavaly, hogy az elérhető kamatok még mindig viszonylag magas szinten mozognak.

Az MNB adatai szerint tavaly decemberben 18,5 százalék környékén járt a szerződésekben szereplő, éves, átlagos kamat, ami mindössze nagyjából fél százalékponttal maradt el a júliusi, sokéves csúcstól.

A személyi kölcsönök a harmadik legfontosabb termékek lakáshitelek és a babaváró hitel után, a részesedésük valamivel 13 százalék feletti.

A lap szerint a szerződések számának emelkedésében és az átlagos hitelösszeg csökkenésében fontos szerepe lehet annak, hogy online is lehet hitelt felvenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!