Csak idén 150 százalékkal drágult a tengeri szállítás a húszik támadásai miatt

2024. február 26. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Csak idén 150 százalékkal emelkedtek a tengeri szállítási költségek a vörös-tengeri húszi támadások miatt – áll a Fitch elemzésében. A cég szerint ez erősen megdobhatja az inflációt a világ több országában, hiszen mindenhol emelkednek az importárak.

Az iráni kormány által támogatott jemeni húszi lázadók az utóbbi hónapokban több teherhajót is megtámadtak a Vörös-tengeren, ezzel tiltakozva az izraeli hadsereg gázai offenzívája miatt. A támadások miatt a nagy nemzetközi szállítmányozási cégeknek újabb, hosszabb szállítási útvonalakat kell használniuk, ez pedig a Fitch szerint várhatóan az elkövetkező negyedévekben tartósan magasan fogja tartani a tengeri áruszállítás költségeit – ismertette a Business Insider.

Az elemzőcég szerint a tengeri szállítás költségeinek növekedése nem érezteti hatását azonnal az inflációs mutatóban, általában 8-10 hónap kell ahhoz, hogy általában a fogyasztói árakat is megdobja, de az importárakban már két hónapon belül látszani fog. Ez várhatóan a nyitottabb, importra szoruló gazdaságokat erősebben érinti majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!